Novosti

Kronika

Maњинскa oфeнзивa

Припрeмa зajeдничкoг прojeктa ‘Дунaв нaс спaja’ из фoндoвa Eврoпскe униje: Maњинци из нajистoчниje жупaниje и кoлeгe из Вojвoдинe зajeднички нaступajу прeмa фoндoвимa Eврoпскe униje

Cggh27q5frwsqdtbwyc1gstfobo

Svi u napad – zajedno u Kuli

U okviru pripreme zajedničkog projekta ‘Dunav nas spaja’ s kojim će aplicirati prema fondovima Evropske unije, predstavnici nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije i Autonomne pokrajine Vojvodine, okupili su se 28. februara u Kuli kako bi definisali projektni predlog. Potrebe udruženja nacionalnih manjina su velike jer žele opremiti svoje etno-kuće, nabaviti muzičke instrumente, obogatiti nošnje, adaptirati svoje domove, poboljšati obrazovanje i organizovati manifestacije.

- Smatram da svaka nacionalna manjina treba ostvariti nešto materijalno i trajno iz ovog projekta što će služiti budućim generacijama - kaže Olena Papuga iz Nacionalnog saveta rusinske zajednice u Srbiji. Uz očuvanje svog jezika, kulture i tradicije, manjine žele doprineti turističkoj ponudi u pograničnom području.

- Na taj način ćemo ekonomski osnažiti pripadnike naših zajednica, ali i lokalne samouprave u kojima delujemo - smatra Darko Sarić Lukendić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

- Budući da ove godine planiramo završetak Ukrajinskog doma u Vukovaru želja nam je da opremimo našu kuhinju - kaže Marija Semenjuk Simeunović.

Milan Pucovski iz Veća slovačke nacionalne manjine se nada sredstvima kako bi mogli angažovati koreografa ili režisera iz Vojvodine za svoju glumačku družinu jer u svojim redovima nemaju takvih kadrova.

- Predlozi srpske zajednice usmereni su na obrazovanje. Videćemo šta će od svega biti prihvatljivo za finansiranje iz EU fondova. Najvažnije od svega je naše povezivanje kako bi nastavili saradnju i nakon ovog projekta - ističe Svetislav Mikerević, predsednik Koordinacije Veća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ i predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine.

Projekat vredan pola miliona evra, koji je planiran za program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, do kraja godine će izraditi Razvojna agencija Vukovarsko-sremske županije i Fond za evropske poslove Vojvodine, a u međuvremenu će s manjim projektom konkurisati i na program ‘Kreativna Evropa’ namenjen saradnji zemalja Zapadnog Balkana koji je otvoren do 17. marta.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više