Novosti

Politika

Penava obustavio finansiranje manjinskih veća u Vukovaru

Svođenje veća nacionalnih manjina na nivo udruženja je protivzakonito, jer je rad veća regulisan Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji je iznad odluka lokalnih vlasti, poručuju iz SDSS-a

G8hyra713duywpwsrtkjs4lensx

Ivan Penava (foto N1)

Na sednici Gradskog veća Vukovara, koja je zbog epidemije koronavirusa održana elektronskim putem, u utorak je doneta odluka o posebnim merama za korištenje budžetskih sredstava Grada Vukovara s ciljem prilagođavanja u vreme epidemije koronavirusa. Mere su usmerene na pomoć posebno pogođenim grupama građana, kao što su mlade porodice i privrednici, a predviđene su i mere za zadržavanje radnih mesta i rešavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena.

S druge strane, odluka predviđa obustavu isplate finansijskih sredstava pojedinim korisnicima budžeta, među ostalima, većima nacionalnih manjina i svim udruženjima osim Gradskom društvu Crvenog krsta , Vatrogasnoj zajednici i Socijalnoj samoposluzi.

U obrazloženju odluke se navodi kako je odlukom Štaba civilne zaštite zabranjeno okupljanje, čime je onemogućen rad udruženja te prestaje i potreba za njihovim finansiranjem.

Iako podržavaju nastojanja da se u vanrednim okolnostima pronađe način da se pomogne posebno pogođenim grupama građana, u Klubu većnika SDSS-a smatraju da se odluka o obustavi isplate sredstava ne bi trebala odnositi na manjinska veća jer se na taj način, ističu, derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je ustanovljen i uređen institut veća i predstavnika nacionalnih manjina.

- Ovim obrazloženjem su veća nacionalnih manjina svedena na nivo udruženja što je protivzakonito jer je rad Veća regulisan Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji je iznad odluka lokalnih vlasti. Veća nacionalnih manjina su nužna za funkcionisanje nacionalnih manjina, a u vreme epidemije koronavirusa veća srpske nacionalne manjine su se volonterski uključila i pomažu starijim i nemoćnim osobama u kupovini osnovnih životnih potrepština i lekova. Protivpravnom obustavom isplate sredstava onemogućilo bi se delovanje Veća, čime bi se posledično uticalo i na položaj starijih i nemoćnih osoba - navodi se u saopštenju Kluba većnika SDSS-a u Gradskom veću Vukovara koje potpisuje predsednica Kluba Vesna Vujić.

U saopštenju se dodaje da veća nacionalnih manjina u jedinici lokalne samouprave imaju pravo da budu obaveštena o svakom pitanju o kojem će se raspravljati na sednicama predstavničkog tela, a koje se tiče položaja nacionalnih manjina te da je predstavničko telo lokalne samouprave dužno da u pripremi predloga opštih akata zatraži mišljenje i predloge veća, što, kako se ističe, u ovom slučaju nije učinjeno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više