Novosti

Kronika

Слaвскa пoвeљa и плaкeтa

Вeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje oбeлeжилo слaву: Дoбитник пoвeљe je Брaнислaв Димитриjeвић (71), судиja у пeнзиjи кojи je дao вeлики дoпринoс духoвнoсти српскe зajeдницe

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je 26. februara svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Osvećenje slavskog kolača i žita ove godine je održano je u hramu Svetog Nikole u Mirkovcima, a potom je u Vukovaru održana svečana akademija. Predsednik Veća Svetislav Mikerević je u svom obraćanju istakao da je najveći deo aktivnosti u prošloj godini bio posvećen registraciji škola na srpskom jeziku i pismu zbog čega se Veće obraćalo brojnim institucijama. Kako to pitanje još nije rešeno ono će, poručio je Mikerević, biti prioritet u narednom periodu.

Na svečanosti su dodeljena godišnja priznanja za doprinos srpskoj zajednici. Ovogodišnji dobitnik povelje je Branislav Dimitrijević (71), sudija u penziji iz Borova koji je dao veliki doprinos i na polju duhovnosti srpske zajednice. Bio je jedan od obnovitelja Vukovarskog srpskog pevačkog društva ‘Javor’, još 1969. godine, a poslednjih 25 godina je predsednik Druge crkvene parohije Vukovar pri crkvi Svete Petke na Dobroj vodi.

- Trudio sam se da sve što sam radio - kako u okviru moje sudačke profesije, tako i u aktivnostima izvan moje struke - radim maksimalno korektno, da radim na zadovoljstvo svih onih koji su mi se obratili za pomoć i s kojima sam sarađivao. Onoliko koliko mi dopuštaju zdravlje i mentalne sposobnosti i u okviru onoga što znam, zajednici kojoj pripadam i dalje stojim na raspolaganju - poručio je Dimitrijević.

Plaketu je ove godine dobilo Vukovarsko srpsko pevačko društvo ‘Javor’, najstarije srpsko društvo u Vukovaru, osnovano 1866. godine, čiji su počasni članovi tokom istorije bili mnogi znameniti Srbi, među kojima Stevan Stojanović Mokranjac i Jovan Jovanović Zmaj.

Predsednik društva Dejan Drakulić je iz prošle godine kao posebno značajan izdvojio nastup na Vaskršnjem koncertu u hramu Svetog Save u Beogradu za šta je ‘Javoru’ uručena zahvalnica Patrijarha Irineja. Ovogodišnji slavski kum bio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je županijskom VSNM-u kao slavski poklon uručio kompjuter.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su učenici Osnovne škole Trpinja i Tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više