Novosti

Kronika

Skromna godišnjica

Ni pandemija nije omela vukovarske antifašiste da obeleže 75. godišnjicu oslobođenja svoga grada od fašističke okupacije i početka proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu

45x5589ex5f6lhfokbjsq5ishz4

Mladi su postavili vence – Vukovar

Polaganjem venaca i odavanjem počasti žrtvama, vukovarski antifašisti su obeležili 75. godišnjicu oslobođenja ovog grada od fašističke okupacije i početka proboja Sremskog fronta u Drugom svetskom ratu. Planirana manifestacija koja je, kao i prijašnjih godina, trebala da okupi brojne antifašiste iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, otkazana je zbog aktuelne epidemije i zabrane okupljanja.

- Mislim da je bitno da ovaj značajan datum obeležimo makar i na ovakav način te da se prisetimo onih koji su položili svoje živote, ne samo za slobodu naše zemlje, već i za slobodu Evrope – rekao je Dejan Drakulić, član Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara.

Tročlana delegacija mlađih članova ovog udruženja zamenila je svoje starije kolege, koji pripadaju rizičnoj grupi kada je u pitanju zaraza korona virusom, te položila vence na spomenik u Borovu naselju, podignut 1946. godine u čast savezničkim vojnicima, poginulim i nestalim prilikom neuspelog pokušaja desanta na Dunavu u zimu 1944. godine. Zatim su isto učinili u Vukovaru kraj spomen-kosturnice u kojoj je sahranjeno 388 žrtava Dudika, 155 boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 52 borca Crvene Armije. Proboj Sremskog fronta počeo je 12. aprila 1945. godine. Istog dana oslobođen je Vukovar, a dan kasnije sva okolna sela među kojima i Borovo gde se 13. april, dan oslobođenja od fašizma slavi kao najvažniji datum u istoriji mesta.

- Na ovom spomeniku upisana su imena 127-ero ljudi koji su izgubili život i na ovaj način, iako skromno zbog epidemije korona virusa, želimo da im odamo počast – rekao je predsednik UABA Borovo Slobodan Landup. Položeni su venci u ime udruženja antifašista i Opštine Borovo. Za 13. april bila je predviđena i proslava Dana penzionera na kojoj se trebalo okupiti više od 200 antifašista, penzionera, njihovih gostiju iz Hrvatske i regiona, ali je takođe otkazana.

- Članovima udruženja, ali i svim ostalim penzionerima, želim da budu srećni, zdravi i da izdrže ovu situaciju. Nikome nije lako, ali uz praćenje uputstava kako da se ponašamo u ovoj situaciji, mislim da ćemo sve prebroditi i izdržati – poručila je Milica Popadić, predsednica borovskog Udruženja penzionera.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više