Novosti

Kronika

Виртуaлнo вaспитaњe

Спeциjaлaн прoгрaм у бoрoвскoм дeчjeм вртићу: ‘Свaки дaн oбjaвљуjeмo пo jeдну aктивнoст нa Фejсбук стрaници нaшeг вртићa’, кaжe дирeктoрицa Рaдмилa Лaтaс

Nakon što je zbog epidemije koronavirusa doneta odluka o obustavljanju nastave u školama i vrtićima, u Dečjem vrtiću ‘Zlatokosa’ u Borovu čijih je više od 90 mališana sada kod kuće, odlučili su da započnu s programom koji su nazvali ‘Zlatokosin virtuelni svet’.

- Hteli smo da ostanemo u kontaktu sa našom decom i njihovim roditeljima kako bismo deci upotpunili vreme i učinili zanimljivijim ovaj period koji ne provode u vrtiću. Ideja je bila da svaki dan objavimo po jednu aktivnost na Fejsbuk stranici našeg vrtića gde smo napravili zatvorenu grupu za naše roditelje – kaže direktorica Radmila Latas. U prostoru vrtića gde svakodnevno dežuraju, vaspitači snimaju video-zapise u trajanju od nekoliko minuta koje radnim danima u podne objavljuju u grupi.

- To je sasvim novi i neobičan način rada. Kada inače radimo aktivnosti sa decom u vrtiću to je direktna interakcija. Koliko god da vi nešto pripremite, osmislite i isplanirate, deca vas svojom bujnom maštom, zanimljivim i simpatičnim odgovorima odvedu u nekom drugom smeru. Toga ovde nema i morali smo da se prilagodimo – kaže Latas i dodaje da povratnih informacija ipak ima. Vaspitači obično pripreme uvodnu priču na neku temu, a onda uz video-zapis dodaju i zadatke koji će decu potaknuti da razmišljaju i neke svoje zaključke stave na papir u obliku crteža, pesmice i recitacije.

Roditelji zatim slikaju ili snimaju dečje radove i postavljaju ih u grupu. Sadržaji su deo programa u vrtiću koji je bio planiran za ovo doba godine. Tako je nekoliko virtuelnih radionica bilo posvećeno Uskrsu. Pre nego što su vrtići prestali da rade, vaspitači su s decom proveli i niz aktivnosti vezanih za zaštitu od novog virusa.

- Imali smo dosta aktivnosti na temu zdravlja i prevencije bolesti. Tome se i inače u vrtiću posvećuje puno pažnje jer smo veliki kolektiv. Od ranije u svakom kupatilu imamo slikovni prikaz pranja ruku, ali sada smo dodali da se kod pranja ruku broji do 20 – pojašnjava Latas i dodaje da uz povećan oprez i higijenu, deci ovo vreme kod kuće treba učiniti normalnim i uobičajenim.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više