Novosti

Kultura

Срeму вoљeнoмe

Сa циљeм oчувaњa трaдициje и oбичaja српскe зajeдницe сa пoдручja Срeмa у Бoрoву je oдржaнa мaнифeстaциja нa кojoj су прикaзaнa трaдициoнaлнa jeлa, нaвикe, дeфилe jaхaчa и кoњских зaпрeгa

Large informator sremu %c4%87irilica

Predstavili su se i konjogojci

"Sremu mome voljenome", naziv je manifestacije koja je sa ciljem očuvanja tradicije i običaja srpske zajednice sa područja Srema, održana 11. maja u Borovu. Organizatori druženja, koje je prikazalo tradicionalna jela, navike, defile jahača i konjskih zaprega, bili su Opština Borovo, Udruženje Plavi Dunav i Poljoprivredna zadruga Brestove međe.

- Ideja za pokretanjem manifestacije inicirana je od strane naših sumeštana i vlasnika OPG-ova. To su ljudi koji neguju našu tradiciju i običaje, a želja im je bila da tu ljubav prenesu na druge i da ih istovremeno animiraju da se uključe - rekao je direktor Brestovih međa Branko Perišić. Podsetio je da je ovo treći put da se manifestacija organizuje te da je cilj da se svake godine oplemeni novim sadržajima, kako bi bila što kvalitetnija.

- Ovo je prilika da se družimo, popričamo i pobegnemo od svakodnevnih stvari koje nas okružuju - rekao je Perišić. Svoj doprinos realizaciji manifestacije dali su vredni članovi Udruženja Plavi Dunav.

- Početak druženja počeo je tradicionalnim "seljačkim doručkom", koji je pripremljen na starinski način. Meštani su ispred kuća pozdravljali konjanike, koji su prodefilovali jašući ili vozeći se u konjskim zapregama. Na nekoliko lokacija dočekali su ih lokalni OPG-ovci i počastili ih specijalitetima vlastite proizvodnje - opisala nam je koncept manifestacije predsednica Plavog Dunava, Svetlana Ostojić. Veliki broj meštana nastojao je da ugosti učesnike programa, pa su tako odlučili da se prvo okupe unutar dvorišta Zadruge, a potom su krenuli u centar sela, odnosno ispred crkve, a zatim u deo naselja nazvan Crepulje. Konjogojsko udruženje Žerav iz Trpinje, godinama sarađuje sa Borovčanima, pa su tako opet rado odgovorili na poziv za učestvovanje.

- Naše udruženje deluje šest godina i već treći put smo na ovoj manifestaciji. Upravo tako negujemo naše običaje, ali nam je cilj i da obradujemo građane, a posebno decu, koja imaju priliku da vide konje izbliza, da ih jašu ili se voze konjskim zapregama - rekao je predsednik Udruženja Žerav Predrag Mihajlović.

U muzičkom delu programa nastupio je Tamburaški sastav Dunavske zore, a pored borovskih udruženja koja su pomogla organizaciji, veliki broj pojedinaca je dao podršku događaju. Prema najavama organizatora, sledeće godine planiraju dodatne lokacije za obilazak, sa namerom da povećaju broj učesnika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više