Novosti

Kultura

Убрaђивaњe млaдe

Бeлoмaнaстирски СKУД "Joвaн Лaзић" и сoмбoрски ГKУД "Рaвaнгрaд oмoгућили су Бeлoмaнaстирцимa дa сe упoзнajу сa стaрим српским oбичajeм кojи je знaчиo дa сe звaничнo млaдa стaвљa у рeд удaтих жeнa

Large informator ubra%c4%90ivanje %c4%87irilica

Uprizorenje starog običaja – GKUD Ravangrad

Belomanastirski SKUD "Jovan Lazić", pod vodstvom predsjednice dr. Svetlane Pešić, i somborski GKUD "Ravangrad", pod vodstvom predsjednika prim. dr. Milana Božine, u Etnološkom centru baranjske baštine, omogućili su Belomanastircima da se upoznaju s "ubrađivanjem mlade nakon vjenčanja", starim srpskim običajem koji se krajem 19. i početkom 20. vijeka prakticirao od Sentandreje kod Budimpešte do Zemuna kod Beograda. Izobičajio se sredinom 20. stoljeća, a najdulje se zadržao u Somboru i okolnim salašima kod Srba starosjedilaca.

Kad bi imućna familija oženila sina, običaj je nalagao da svekrva daruje "snaju" ubrađajem – oglavljem bogato ukrašenim zlatovezom. Prvo svečano predstavljanje mladenaca u javnosti bio je odlazak u crkvu, a tom prilikom mladoj je oglavlje stavljala žena koja nije u srodstvu s mladoženjinom porodicom.

Čin ubrađaja značio je da se zvanično mlada stavlja u red udatih žena. "Ravangrad" je uradio vjernu rekonstrukciju tog običaja tako što je, kroz projekt koji je financirao Grad Sombor, snimio 40-minutni film "Somborski ubrađaj" autora Slobodana Vukobratovića, u kome su "glumili" članovi "Ravangrada" na lokacijama koje vjerno oslikavaju nekadašnji način života u tom kraju.

- Na ovaj korak smo se odlučili jer je prikazivanje običaja "ubrađivanja mlade" slabo zastupljeno i nepoznato široj javnosti, kaže autor filma i "glumac" Slobodan Vukobratović. Zahvaljujući predsjednici Pešić, Belomanastirci su ne samo mogli odgledati film "Somborski ubrađaj", nego su uživo mogli vidjeti i upoznati "glumce", uključujući ubrađenu novu mladu "Jelicu" i mladoženju zvanog "Mita".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više