Novosti

Kronika

Čijanje perja na kordunaški

Etnomanifestacija u Veljunu: Nakon organiziranja ‘Prvog kordunaškog stola’, na kojem su predstavljena tradicionalna jela, Tatjana Vujičić Vlačić nastavila je provoditi akcije s ciljem očuvanja kordunaških tradicija

Tzpe3dxs41v5f44k55cuwosywlp

Čijanje perje gusaka, kokošiju, pataka i ostale peradi

Tatjana Vujičić Vlačić nastavlja sa samoinicijativnim akcijama čuvanja kordunaških tradicija. Nakon što je prije mjesec dana organizirala ‘Prvi kordunaški stol’ na kojem su predstavljena tradicionalna jela, prošle subote priredila je u Veljunu ‘Prvo čijanje perja’ na kordunaški način. Na čijanje je došlo dvadesetak žena iz Lapovca, Veljuna, Gornjeg Skrada, Velike Crkvine, Utinje Vrela, Severina na Kupi, Slunja i Karlovca.

Čijanje perja nije samo tradicija Korduna, dodaje Tatjana, već svih krajeva bivše Jugoslavije. Postoje tako lička, kordunaška, slavonska i zagorska prela na kojima se čijalo perje od gusaka, kokošiju, pataka i ostale peradi.

Na ovo prelo stigli su i gosti iz Velike Kladuše, a među njima je bio Sead Purić, glavni urednik Radio Velkatona, koji će o tom prelu napraviti polusatnu reportažu. Sead kaže da se slična okupljanja događaju i u Bosanskoj Krajini.

Prela su se održavala zimi, kada nije bilo puno posla u poljoprivredi, kada su noći duge i to je u prvoj polovici prošlog vijeka bio jedan od načina druženja, socijalnih kontakata i međusobne komunikacije. Tu su se rađale ljubavi koje su često završavale brakom. U društveni i javni život onog vremena tu su ulazili mladi ljudi.

- To je bilo vrijeme kada su majke kćerima spremale miraz za udaju, a veliki dio miraza je bila posteljina, jastuci, blazine i ostalo. Perje bi se stavilo na stol, u rešeta, dolazili bi mladići i djevojke, ali uz pratnju roditelja da se ne bi ‘nešto’ dogodilo. Prela su se organizirala uglavnom subotom, mada ne isključivo, i to uvijek u drugoj kući. Uz čijanje glavna je bila zabava, pjesma, ples, muzika, šale i priče iz svakodnevnog života. Cure i dečki su se odijevali u najljepšu i najbolju robu - priča Milica Gojsović, koja je kao cura također prošla tu ‘proceduru’. Na ‘cijeni’ su tada bili dečki koji sviraju nešto ili dobro pjevaju i plešu.

Na čijanje je iz Veljuna došla i Milica Crnokrak (80), inače rođena u Dunjaku, između Vojnića i Velike Kladuše.

- Ove mlade su me zvale da dođem, jer ja inače dosta pletem i štrikam, pa da im pokazujem kako se to radi. I ja sam voljela ići po prelima. Samo je to davno bilo, a danas toga više nema. Svi su u nekoj žurbi. Zato mi je drago što se ovako nešto organizira i rado sam došla - kaže baka Milica.

Svaka od sudionica ovog čijanja od kuće je donijela kolača, domaćih likera ili rakije, voća te nešto slano za pojesti. Pjevale su se narodne pjesme i plesala kola, a sve u kordunaškoj režiji bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više