Novosti

Društvo

Nepoćudni melos

Zbog puštanja srpske narodne muzike u Veljunu, na zabavi s roštiljem uz rijeku, dva je puta dolazila policija na temelju dojava da mladi puštaju četničke pjesme

Large rostilj

Četnika na Kordunu nikad nije bilo, kaže Dejan Mihajlović (foto Nel Pavletić/PIXSELL)

Šesnaestog augusta u Veljunu, na javnom prostoru uz samu rijeku Koranu, pored novog betonskog mosta koji veže desnu veljunsku i lijevu perjasičku stranu tog dijela Korduna, grupa mladih na godišnjem odmoru slavila je rođendan jednog od mladića. Pekli su roštilj i iz automobila puštali srpsku narodnu muziku. No zbog prijave da se uz Koranu navodno pjevaju četničke pjesme ubrzo se pojavila slunjska policija. Nakon detaljne provjere policija je utvrdila da nije bilo nikakvog kršenja javnog reda i mira niti krivičnog djela. Fešta je nastavljena, no nakon nove prijave stigla je druga policijska patrola iz Slunja. Ni ona ništa protuzakonito nije utvrdila. Pritom su se neki lokalni borbeni mediji uključili u hajku i izrazili nezadovoljstvo činjenicom da ništa sumnjivo nije otkriveno.

- Nažalost, nemam neke detaljne informacije o događaju i mislim da takvo nešto nije potrebno niti jednoj strani. Mi ovdje živimo normalno i potrebni su nam suživot, razumijevanje i tolerancija - rekla je Goranka Mandić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Slunja.

- Ne znam točne detalje, no ne vidim u čemu bi bio problem ako mladi puštaju srpsku narodnu muziku. Kakve to veze ima sa četnicima, kojih na Kordunu nikad nije bilo? Koliko znam, policija je utvrdila da nije bilo nikakvog kršenja zakona. Znamo da tu ima dio žitelja naseljenih 1995. koji ostalim stanovnicima prave probleme. Pravi problem je kako doći javnom cestom do kupališta na Korani, što neki ne dopuštaju - rekao je Dejan Mihajlović, dožupan Karlovačke županije iz redova srpske nacionalne manjine, dodajući da mu nije jasno otkuda takva netrpeljivost.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više