Novosti

Kronika

Kрвaви вeљунски Ђурђeвдaн 1941.

Koмeмoрaциjoм je oбиљeжeн мaсaкр нaд 525 Koрдунaшa пoчињeн сaмo 26 дaнa oд успoстaвe НДХ и дeвeт дaнa oд првoг мaсoвнoг злoчинa у Гудoвцу кoд Бjeлoвaрa

Erg11298qox9gcii63mq3klup17

Polaganje vijenaca u Veljunu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-kosturnici te parastosom koji je služio vojnićko-kolarićki paroh Branko Santrač, odana je počast nevinim civilnim žrtvama ustaškog terora na Kordunu.

Položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku na kojem se nalaze imena svih 525 stanovnika toga dijela Korduna koje su ustaše pobile na veliki pravoslavni praznik Đurđevdan, 6. maja 1941. godine, tek 26 dana od uspostave NDH i devet dana od prvog masovnog zločina u Gudovcu kod Bjelovara.

Komemoraciji je prisustvovalo dvadesetak predstavnika srpske zajednice. Ovaj masakr ustaške vlasti su opravdale ubistvom porodice tamošnjeg mlinara Josipa Mravunca. Poslijeratna istraga je pokazala da su mlinarevu familiju likvidirale same ustaše.

Komemoraciji su prisustvovali Aneta Vladimirov i Marija Crnogorac iz Srpskog narodnog vijeća, dožupan Mirko Martinović, koordinator u SNV-u Rade Kosanović, načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović i predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Ilija Matijević a organizirali su je VSNM Slunja i Mjesni odbor Veljun.

- Poštovane Kordunašice i Kordunaši, hvala vam da ne dižete ruke od sjećanja čak i kada su vam vezane izazovnim okolnostima kakva je ova u kojoj danas jesmo, ali i usprkos drugim nepravdama za koje dobar dio našeg društva niti ne zna. Hvala vam da našem sjećanju čuvate dostojanstvo, čak i onda kada ste u tome gotovo sami i nebranjeni. Hvala vam i na vašoj sklonosti ka radu, radosti i entuzijazmu kojim obnavljate spomenike, iako – na žalost - rušilačkih apetita ne nedostaje – rekla je Aneta Vladimirov, potpredsjednica SNV-a.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više