Novosti

Kronika

‘Koрдунaшки стoл‘

Eтнo-гaстрoнoмскa мaнифeстaциja у Лaпoвцу кoд Вeљунa: Oргaнизaтoрицa Taтjaнa Вуjичић Влaчић имa нaмjeру мaнифeстaциjу прoширити у сусjeднe Слoвeниjу, БиХ и нa Србиjу

R6rbvnmg1fz7hzy7z4z4nu6foy7

Ekipa zaslužna za uspjeh etno-gastronomskog događanja

U Lapovcu, naselju u sklopu Grada Slunja, Tatjana Vujičić Vlačić, rođena Zagrepčanka kordunaških korijena, zajedno je sa ženama toga dijela Korduna organizirala ‘Kordunaški stol‘ - prvu degustaciju tradicionalnih jela i pića. Nažalost, loše vrijeme i kiša malo su pokvarili ovu izuzetnu zamisao, pa je sve održano u maloj Tatjaninoj drvenoj kordunaškoj kućici gdje je nastala gužva, jer se okupilo više od 60 ljudi.

Tradicionalni Kordunaški stol pripremalo je desetak domaćica, Milica Gojsović skuhala je pileći paprikaš i domaću pogaču, Zagorka Mihajlović i Nada Vujičić napravile su makarun, kako na Kordunu zovu palentu, dok je Nada Dragojević pripravila cicvaru, poparu i pogaču. Ana Mihajlović je skuhala tradicionalni kordunaški grah sa širokim domaćim tijestom i suhim mesom, koji je prvi ‘planuo’, dok je domaćica Tatjana, također pripremila izvorna domaća jela - pogaču, kruh, te masnicu, palentu i gulaš od divljači.

Bilo je i mnogo raznih kolača, pa je tako gostima ukupno na raspolaganju bilo dvadesetak raznih slanih i slatkih jela, kao i više vrsta ovogodišnjih voćnih rakija. Također, bilo je nemoguće nabrojati i predstavljene ručne radove, te džemove, pekmeze, likere i kisele salate za zimu. Posjetioci su mogli kušati vina, kao prve skromne pokušaje Kordunaša koji su se okušali u proizvodnji - ‘kordunaške’ graševine, traminca, te rizlinga od bijelih i frankovka od crnih vina. Dakako, čar cjelokupnom ugođaju dala je i neizostavna tradicionalna narodna muzika i pjesma uz tamburu.

- Uspjeh je ovo ovdašnjih ljudi. Kordun ima budućnost i život ovdje se može obnoviti, jer ljudi bi mogli normalno živjeti. Zato pozivam sve ljude ovih krajeva, gdje god se sada nalaze, da se vrate na svoja ognjišta. Na Kordunu postoje brojni neiskorišteni resursi i to treba promijeniti. Nadam se da će ovo prerasti u tradiciju - kazala je Tatjana Vujičić Vlačić.

U pripremi je izgradnja zidane kuće od kordunaške cigle, koja se nalazi u blizini već postojeće drvene kuće u Lapovcu, a potom i kuće od kamena. Tako bi se sa vremenom moglo govoriti o nastanku tradicionalnog kordunaškog seoceta. Također, Tatjana ima namjeru ovu etno-gastronomsku manifestaciju ‘Kordunaški stol’ proširiti u susjedne Sloveniju, BiH i Srbiju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više