Novosti

Kultura

Злaтнo врeмe Бoрoвa

Грaдски музej Вукoвaрa oргaнизoвao je излoжбу фoтoгрaфиja нaстaлих сeдaмдeсeтих и oсaмдeсeтих гoдинa прoшлoг вeкa у фaбрици Бoрoвo и истoимeнoм рaдничкoм нaсeљу

Large informator zlatno %c4%87irilica

Izložene fotografije

"Borovski spomenar u fotografiji", naziv je izložbe koju je 7. juna Gradski muzej grada Vukovara organizovao, izloživši fotografije, koje su nastale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u fabrici Borovo i istoimenom radničkom naselju.

- Fotografije nas vraćaju u sedamdesete i osamdesete godine dvadesetog veka. One su sećanje na vreme kada je Borovo cvetalo, a zajednica bila povezana kao nikada pre. Svaka fotografija je svedočanstvo kulturne i industrijske baštine koju moramo čuvati i prenositi budućim generacijama - rekla je, tokom uvodnog izlaganja, direktorka Muzeja Ana Filipović.

Posetioci su imali priliku da na osnovu fotografija vide motive iz fabričkih pogona, sa sportskih i kulturnih manifestacija, borovskih ulica, parkova, škola i dečjih vrtića i tako se podsete na jedno vreme koje starije generacije nazivaju često "zlatnim periodom Borova".

- Značajan momenat desio se kad nam je fabrika Borovo 2006. godine poklonila više od pet hiljada negativa arhivskih snimaka. Kada smo ih digitalizovali i skenirali, shvatili smo da to moramo da izložimo - rekao je dokumentarista fotografske zbirke u vukovarskom muzeju Dinko Kukuljica koji je priredio izložbu.

U popratnom katalogu o tvornici Bata pisali su Ivan Hubalek i Ivica Žabić, a književnik Igor Beleš opisao je svoja sećanja na život u Borovu naselju. Katalog počinje gradnjom fabrike i naselja, prati proizvodnju obuće, opisuje valjaru i proizvodnju auto guma, štampariju, prodajnu mrežu te društveni standard, zdravstvo i prehranu radnika.

Iz bogatog istorijata Borova naselja, osim navedenog, najzastupljeniji su sportski klubovi, čemu je posvećeno čak 18 poglavlja. Iz tog perioda, danas je gotovo nestvarno da se trenirao i skok s motkom i da su održavane radničke sportske igre - Gumijada. Na sportskim terenima Borova naselja poniklo je na desetine vrhunskih sportista, koji su proslavili svoj grad, ali i tadašnju državu. Izložba će biti otvorena do 23. juna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više