Novosti

Kronika

Jунaци Срeмскoг фрoнтa

Oбeлeжeнa 73. гoдишњицa oслoбoђeњa Вукoвaрa у Другoм свeтскoм рaту: Свojим дoпринoсoм зaустaвили су фaшизaм, нajвeћe злo у истoриjи људскoг друштвa, рeкao je Фрaњo Хaбулин

0ktpq4jngwhhmbzz4j6igm4mz9g

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Vukovara i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u Vukovaru je 12. aprila obeležena 73. godišnjica proboja Sremskog fronta i oslobođenja Vukovara u Drugom svetskom ratu.

- Sremski front jedno je od najtežih i najdugotrajnijih bojišta u NOB-u. Tokom tih borbi poginulo je preko 13.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), 1.100 boraca Crvene armije, 620 boraca Bugarske narodne armije i 160 boraca Brigade Italia. Dugujemo im večnu zahvalnost. Iako danas slavimo, prilika je to da se setimo onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naročita mi je čast pokloniti se njihovoj žrtvi ispred ove spomen - kosturnice jer su svojim doprinosom zaustavili fašizam, najveće zlo u istoriji ljudskog društva. Njihova žrtva nas obavezuje da svojim delovanjem istrgnemo iz zaborava sećanje koje bi moglo nestati u magli istorijskog revizionizma. Dugujemo im zahvalnost što su stvorili temelje današnje evropske i samostalne Republike Hrvatske – rekao je predsednik SABA RH Franjo Habulin.

- Borba protiv fašizma mora biti trajna. Moramo se suprostavljati idejama zla, mržnje, netolerancije, neravnopravnosti i isključivosti, izjednačavanju fašista i antifašista. Svet zasnovan na nacionalnoj, verskoj i svakoj drugoj netrpeljivosti vodi nas u novo zlo, podele i sukobe - poručio je predsednik vukovarskog UABA Lazo Đokić. Skupu je prisustvovao i Zdenko Duplančić iz Beograda, penzionisani pukovnik avijacije, predsednik sekcije Prve proleterske brigade, koji je učestvovao u borbama za oslobođenje Vukovara, Beograda i Zagreba.

- Ja sam splitski skojevac. Borili smo se za ravnopravnost. Antifašistička borba je bila pravedna. Zato je moja poruka ‘Volite se ljudi!’. Rat nikome nije doneo dobro, samo pojedincima – rekao je Duplančić.

Ispred Spomen-kosturnice žrtava Dudika, palih boraca 5. vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije, u parku na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru, vence su položile su brojne delegacije iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine. Nakon kulturno-umetničkog programa, u restoranu ‘Mornar’ u Vukovaru upriličena je svečana akademija o značaju Sremskog fronta za oslobođenje od fašizma. Venci su istog dana položeni u Borovu-naselju kod spomenika palim borcima Crvene armije i NOVJ te na partizanskim grobljima u Iloku i Šarengradu. Učesnike komemoracije primila je i gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Obeležavanje 73. godišnjice proboja Sremskog fronta i oslobođenja od fašizma u Drugom svetskom ratu održano je dan kasnije u Borovu u organizaciji opštinskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista i Udruženja penzionera Borovo koje 13.april slavi kao svoj dan. Prisustvovalo je više od dve stotine članova ovih organizacija i njihovih gostiju iz Hrvatske, Srbije, Republike Srpske i Mađarske čije su delegacije, nakon parastosa, položile vence uz spomenik na kojem su uklesana imena 123 žrtve.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više