Novosti

Kronika

Želim – radim

ZVO-u stiglo odobrenje za provođenje projekta Ministarstva rada: biće zaposleno dvadeset žena iz Vukovara, Trpinje, Borova i Negoslavaca uz dvoje voditelja

On6kz3qm8lfkcznxql8vy9rxyy6

Zaposlenice projekta Zaželi u Borovu

Ministarstvo rada i penzionog sistema odobrilo je Zajedničkom veću opština iz Vukovara provođenje projekta ‘Zaželi’ u okviru kojeg će biti zaposlene 22 osobe. Ugovor vredan 1.782.175 kuna potpisao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

- Od ukupnog broja, 20 radnih mesta predviđeno je za kategoriju teže zapošljivih žena sa područja četiri jedinice lokalne samouprave koje pokriva Zajedničko veća opština: deset s područja grada Vukovara, pet iz Trpinje, tri iz opštine Borovo i dve Negoslavaca - rekao je Jeremić i dodao da je takođe predviđeno zapošljavanje voditelja i administratora na projektu. Ugovorni radni odnos sa ženama koje će brinuti o starim, nemoćnim, bolesnim ili nepokretnim osobama trajaće godinu dana, dok će voditelj i administrator na projektu biti zaposleni na 18 meseci.

Prema kriterijumima nadležnog ministarstva, svaka zaposlena žena će brinuti o 6 osoba što znači da će u projekat biti uključeno 120 korisnika. U toku je prikupljanje podataka o osobama kojima je potrebna pomoć u obavljanju osnovnih poslova u domaćinstvu, nabavci lekova, odlasku po namirnice u trgovinu i slično. Nakon što završi konkurs za zapošljavanje voditelja projekta i administratora, biće raspisan poziv zainteresovanim ženama. Jeremić ističe da su prilikom kreiranja i pisanja projektne dokumentacije odlučili da u projekat uvrste mogućnost edukacije za deset žena kojima će biti ponuđeno da se besplatno dokvalifikuju za negovateljicu ili gerontodomaćicu.

- To je prilika da žene postanu konkurentnije na tržištu rada i dobiju određeno zvanje kako bi nakon završetka projekta mogle ostvariti egzistenciju. Takva zanimanja su tražena jer na našem području, zbog iseljavanja i negativne demografske slike, imamo sve više starijih osoba kojima je potrebna pomoć u kući - ističe predsednik ZVO-a koji očekuje da bi nakon provednih konkursa projekat koji su nazvali ‘Želim- radim’ mogao započeti već u avgustu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više