Novosti

Društvo

"Зaжeли" сe нaстaвљa

Нaкoн успjeшнo прoвeдeнe трeћe фaзe прojeктa ''Зaжeли бoљи живoт у Oпћини Tрпињa'' крoз кojи je билo зaпoслeнo 16 жeнa, a кoрисникa je билo 111, Удругa "Tрeћa живoтнa дoб" jaвилa сe нa нaтjeчaj зa нaстaвaк прojeктa

Large informator  za%c5%beeli

Učesnice projekta

Nakon uspješno provedene treće faze projekta ''Zaželi bolji život u Općini Trpinja'' u periodu od 14. decembra prošle do 14. avgusta ove godine, Udruga "Treća životna dob" javila se na natječaj za nastavak projekta u narednim mjesecima.

- Ovim projektom uspjeli smo zaposliti žene s područja općine Trpinja koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih, znači one starije od 50 godina te žena s invaliditetom ili nižeg nivoa obrazovanja koje su slabijeg imovnog stanja. Time smo im smanjili rizik od siromaštva. S druge strane, povećali smo socijalnu uključenost i kvalitetu života krajnjih korisnika pripadnika ranjivih grupa, a to znači starijih i bolesnih ljudi koji je u ruralnim krajevima sve više -  priča nam Biljana Todorčić, predsjednica udruženja.

- Zaposleno je 16 žena, a predviđena brojka od 90 korisnika porasla je na 111. Žene na projektu nabavljale su korisnicima namirnice i lijekove, plaćale im račune, odlazile kod doktora po recepte i uputnice, brinule o higijeni i osobnom izgledu korisnika, pospremale po kućama, sređivale vrtove, okućnice i unosile ogrjev - priča Todorčić.

Svaka žena na brizi je imala od sedam do devet korisnika kojima je dolazila tri puta sedmično, iako bi po potrebi dolazila i više. Projekt je obuhvatio šest od sedam sela na području općine: Trpinju, Bobotu, Pačetin, Veru, Bršadin i Ludvince; samo Ćelije nisu bile obuhvaćene projektom.

- Imali smo sreću da je u svakom od sela u kojima su bili korisnici živjela bar po jedna žena zaposlena na projektu. One su imale na raspolaganju bicikle iz prve faze projekta, tako da nije bilo putnih troškova – kaže Todorčić.

Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda "Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020." Ukupna vrijednost projekta iznosi 98.000 eura, a voditeljica je bila Snežana Vranješević.

- Udruga je u projektu imala više partnera – vukovarske područne ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za socijalni rad, kao i Srpsko narodno vijeće koje je bilo uključeno u poslove informiranja, pisanja projekta i druga logistička pitanja.

Zbog zadovoljstva dosadašnjih korisnika kao i nastojanja da se teže zapošljivim osobama omogući nekoliko mjeseci radnog iskustva, udruga se javila na javni poziv za četvrtu fazu projekta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više