Novosti

Društvo

"Зaжeли" у Maркушици

У нaрeдних 31 мeсeц бићe зaпoслeнo 20 жeнa кoje ћe бринути o 140 стaриjих и нeмoћних oсoбa нa пoдручjу свих пeт мeстa oпштинe Maркушицa

Large informator za%c5%beeli  %c4%87iilica

Otvorenje nove faze "Zaželi"

Osnaživanje članova lokalne zajednice, odnosno još jedna faza već dobro poznatog projekta "Zaželi" i službeno je počelo na području opštine Markušica. Kako je rekla voditeljka projekta Milica Petrović, zaposleno je 20 žena, koje su u prostorijama Opštine potpisale ugovore, na osnovu kojih će u narednih 31 mesec da brinu o 140 starijih i nemoćnih osoba na području svih pet mesta u sastavu ove jedinice lokalne samouprave.

Novina ovogodišnjeg projekta je da više nije baziran isključivo na žene iznad 50 godina starosti, pa su tu priliku iskoristile i one nešto mlađe, a mogućnost angažmana imali su u ovoj fazi i muškarci.

- Svaka žena brinuće o sedam krajnjih korisnika, i to na način da im tokom nekoliko časova boravka pomognu oko kućnih poslova, odu u trgovinu, po lekove ili već šta bude potrebno - naglasila je voditeljka. Uz pomoć u kući, jednom mesečno korisnici će primati paket osnovnih higijenskih potprepština.

Vrednost projekta, koji se finansira iz Evropskog socijalnog fonda i sredstvima države je 930 hiljada evra, podsetio je načelnik Opštine Markušica Tihomir Kolarević.

- Važnost projekta je izuzetno velika, tim više jer se provodi na području ruralnih sredina, gde je nažalost još uvek prisutan talas iseljavanja mladih porodica i prevladavanje staračkog domaćinstva - rekao je opštinski načelnik.

Među dvadeset angažovanih žena koje će svakodnevno pružati različite vrste usluga korisnicima, ima onih koje su već bile aktivne u programu, ali i onih kojima je to prvi put. Među njima su Danica Turićanin iz Gaboša te Snežana Jovanović iz susednog Ostrova. Prva je istakla zadovoljstvo stečenim iskustvom tokom proteklih godina, dok drugu tek očekuje uspostavljanje kontakta s korisnicima, kojih je iz godine u godinu sve više.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više