Novosti

Društvo

"Kaпитaлци" нa истoку

Oпштинe Нeгoслaвци, Бoрoвo и Maркушицa тe жупaниjскo и грaдскo вeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe у Вукoвaрскo-срeмскoj жупaниjи дoбили су 712.000 eврa

Large informator  kapitalci  %c4%87irilica

Potpisivanje ugovora u ZVO-u

Za 2024. godinu Zajedničko veće opština je od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH dobio 1,84 miliona evra, od čega se 483 hiljade odnose na projekte i aktivnosti Veća, dok je ostatak sredstava namenjen za kapitalne investicije u opštinama te županijskim, gradskim ili opštinskim većima sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Ugovore su 4. aprila u ZVO-u potpisali načelnici opština Negoslavci, Borovo i Markušica te predsednici Županijskog i gradskog veća srpske nacionalne manjine.

- Potpisani su ugovori u iznosu nešto većem od 712.000 evra. Ostatak novca biće dodeljen opštinama Jagodnjak, Erdut i Šodolovci, te manjinskim većima sa područja Osječko-baranjske županije, a ugovori će biti potpisani u Belom Manastiru - najavio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić. Namera je, kako je rekao Drakulić, istaknuti Baranju kao važan deo zajednice.

Načelnik Zoran Baćanović rekao je da je opština Borovo sredstva dobila za izgradnju zgrade fudbalskog kluba, sa stadionom, svlačionicama, tribinama, sportskim centrom i pratećim objektima. Napomenuo je da je ovo drugi Ugovor za istu namenu, s obzirom da je reč o iznosu od 945 hiljada evra.

- Sada smo na polovini izgradnje i očekujemo završetak projekta u narednoj godini - izjavio je Baćanović.

Saborska zastupnica SDSS-a, Dragana Jeckov istakla je važnost kapitalnih investicija za opštine, veća i udruženja sa većinskim srpskim stanovništvom, koja dodeljuje Ured za nacionalne manjine Vlade RH.

Istakla je da je istovremeno Ured, sa svojim strogo formalnim uslovima, postao "usko grlo" i sve teže se realizuju projekti. Dodala je da će, ukoliko ponovo osvoji poverenje građana, jedna od budućih aktivnosti SDSS-a biti uređivanje pravila, koja "trebaju da budu životnija i da omoguće realizovanje potreba koje zaista postoje".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više