Novosti

Kronika

Baranjski zid

Na kruni dva kilometra dugog nasipa Batina, u samom naselju, izgradit će se višefunkcionalni armiranobetonski zid visine 0,45 metara, koji će biti dodatna zaštita od vrlo visokih voda Dunava

Large 2

Dunavski nasip u Batini (foto OBŽ)

Dijelovi Baranje koji se nalaze uz Dunav, Dravu i rječicu Karašicu zaštićeni su od poplava visokim nasipima – Baranjci ih nazivaju bentovima. Te nasipe ne samo da stalno treba održavati, nego i unapređivati kako bi se izbjegla buduća neugodna iznenađenja. Briga za takve vodno-gospodarske probleme glavna je zadaća "Hrvatskih voda", koje ih rješavaju kroz različite projekte i u suradnji s Osječko-baranjskom županijom (OBŽ).

Tim povodom u Batini, počeli su 8. novembra ove godine radovi u sklopu projekta "Rekonstrukcija nasipa Gomboš i Batina", vrijednog 34,49 milijuna kuna. Na kruni dva kilometra dugog nasipa Batina, u samom naselju, izgradit će se višefunkcionalni armiranobetonski zid visine 0,45 metara, koji će biti dodatna zaštita od vrlo visokih voda Dunava. Uredit će se i postojeće stepenice prema rijeci, postaviti žardinjere za cvijeće i ukrasno bilje, klupe za odmor te rasvjeta, a izgradit će se i pet vidikovaca na kruni nasipa. Rekonstruirat će se također i dva kilometra dug nasip Gomboš u nastavku prema Zelenom otoku. To će se uraditi radi poboljšanja stabilnosti branjene strane nasipa te kontroliranog snižavanja i ispuštanja procjednih voda iz tijela nasipa. Nadvisit će se postojeća kruna nasipa za 0,25 metara, na uzvodnoj dionici od 490 m uredit će se asfaltni put te makadamski put na ostalom dijelu.

Na dan početka radova u Batini su se okupili osječko-baranjski župan Ivan Anušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, načelnik lokalne Općine Draž Stipan Šašlin te direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević. Iz njihovih izjava slijedi da će se u budućnosti Gomboš spojiti s takozvanom "Tenkovskom cestom" i s nasipom Zmajevac pa će se dobiti kontinuitet od Osijeka, odnosno od naselja Podravlje sve do Batine. Nasipi prolaze kroz Kopački rit uz Dunav i Dravu, a njihovim novim uređenjem, osobito asfaltiranjem krune, bit će stavljeni u turističku ponudu, u funkciji biciklističkih staza i turističkih vlakova.

Na tom području glavni vodotok je Dunav, koji kod Batine počinje teći kroz Hrvatsku. U Baranji je i puno rukavaca Dunava, tzv. dunavaca, od Topoljskog, Šarkanjskog do Zmajevačkog i ostalih, koji će također biti revitalizirani. Sve to posebno je važno za Općinu Draž jer se stvaraju bolji uvjeti za život i ostanak na tom prostoru. Ujedno to je i velika pomoć u ostvarenju glavnog cilja: demografske obnove.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više