Novosti

Politika

HND-u uručena nagrada 'Miko Tripalo'

Primajući nagradu od predsjednika Upravnog odbora Centra Tvrtka Jakovine čelnik HND-a Hrvoje Zovko pozvao je novinare i građane na prosvjed u subotu

Dlcvdf02yllfu5orv15z30294vt

S uručenja nagrade predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku  (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Ususret sutrašnjem prosvjedu Hrvatsko novinarsko društvo u petak je nagrađeno vrijednim priznanjem Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Nagradu ‘Miko Tripalo‘ predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku u Novinarskom domu svečano je uručio predsjednik Upravnog odbora Centra Tvrtko Jakovina, citirajući pritom američkog predsjednika Thomasa Jeffersona koji je svojevremeno kazao da samo u onim društvima gdje su mediji slobodni nema straha i nesigurnosti.

HND je dobio nagradu za borbu u ostvarivanju ustavnih jamstava slobode medija i priopćavanja, za jamstvo prava javnosti na pristup informacijama i obaviještenosti o zbivanjima kao i za zaštitu novinara od cenzure svake vrste te monopola i samovolje nakladnika te za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u medijima u 2018. godini. Centar također podsjeća da su u protekloj godini novinari bili izloženi velikim pritiscima, posebno sudskim tužbama, čemu su, kako je rečeno, doprinos dali i samozvani i neprofesionalni novinari koji ustrajno rade na samouništenju struke.

- Ova nagrada diferencira one koji rade pošteno i profesionalno svoj posao, od onih koji ga zloupotrebljavaju - kazao je Jakovina i naglasio da su novinari izloženi zastrašivanju, da ih se pritišće i prisiljava na autocenzuru kao i da se progoni drugačije mišljenje.

- Bez iluzija da će mudrost ili vrlina elita, pa i političkih, biti jamstvo ustavnog poretka, vladavine prava i temeljnih ljudskih sloboda, ova je nagrada simbolička potpora Centra Miko Tripalo jednoj ozbiljno ugroženoj struci i javnoj funkciji, čija je uloga iznimno važna za demokratski legitimitet i opstojnost društva, stoji u zaključku obrazloženja Nagrade Miko Tripalo.

Zovko je zahvalio na priznanju istaknuvši da se radi o priznanju svim novinarima u Hrvatskoj koji pošteno i profesionalno rade svoj posao, unatoč tome što su svakodnevno izloženi raznim pritiscima, suspenzijama, otkazima i ugroženošću za golom egzistencijom, dodajući da je nagrada dokaz da je rad i trud HND-a prepoznat. Na kraju je sve pozvao sutra na prosvjed u organizaciji HND-a ispred Novinarskog doma u 12.05 sati pod nazivom 'Novinarstvo ne damo'.

Na uručenju nagrade bio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kao i čelnice GLAS-a Anka Mrak Taritaš i Vesna Pusić, bivši diplomat diplomat Budimir Lončar, kao i predstavnici Centra Goran Radman i Ivo Josipović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više