>

novosti logo

Hoćemo udžbenike

Početak školske godine obilježile su brojne reakcije na postupak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je u Subotici donirao čitanke i gramatike bunjevačkog govora malim Bunjevcima, učenicima nižih razreda osnovne škole, i to na ćirilici. Objasnio je da nadležno srpsko ministarstvo nema para za štampu, pa je plaćanje preuzeo na sebe.

Predsjednica HSP-a AS i zastupnica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je Nikolića, uz teške riječi, da time želi uništiti hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini.

"Svatko ima pravo da se nacionalno ili regionalno izjasni po vlastitom osjećanju, ali politika Srbije konstantno favorizira jednu manjinsku grupaciju na štetu druge i omogućava da Bunjevci nehrvati steknu status autohtonog južnoslavenskog naroda", napisala je Ruža Tomašić.

Nikolićev kolega Ivo Josipović više se približio meritumu stvari.

- Treba se upitati što smo mi ovdje i oni koji se osjećaju Hrvatima u Srbiji učinili da se ti ljudi koji se deklariraju kao Bunjevci, a to pravo im nitko ne može oduzeti, osjećaju i Hrvatima. Ne smijemo samo kritizirati vlast u Srbiji, već treba sagledati gdje smo mi pogriješili i kako ljude koji se osjećaju Bunjevcima dobiti da se osjećaju Hrvatima - rekao je Josipović.

Možda štampanjem udžbenika i za Bunjevce, predlažemo, jer je Hrvatska učestvovala u plaćanju udžbenika za više razrede hrvatske manjine, dok Bunjevce ne smatra 'svojima'. Dok se Hrvatska u ovom slučaju isprsila, uz izjave MVEP-a da se Srbija ne pridržava dogovora o financiranju manjinskih udžbenika, dotle nema ni para ni volje za udžbenike Srba u Hrvatskoj. Po riječima Slobodana Živkovića, predsjednika Odbora za obrazovanje, sport i kulturu vukovarskog Zajedničkog veća opština, trebalo bi ponovno prevesti i štampati hrvatske udžbenike koji se koriste u nastavi na srpskom jeziku, odnosno po modelu A. Za grupu nacionalnih predmeta trebalo bi usvojiti dodatke nastavnog plana i programa, što nikako da se desi, a onda i štampati autorske udžbenike koji se na tome zasnivaju. A udžbenika za Srbe nema pa nema, ni latiničnih ni ćiriličnih.

1/1