>

novosti logo

Društvo Društvo

Hrvatska među zemljama u kojima se krši pravo na štrajk

Međunarodna konfederacija sindikata upozorila je na kršenje radničkih prava u Hrvatskoj. Daljnje kršenje prava moglo bi se nastaviti povećanim uvozom sezonskih radnika, za što je Vlada odobrila nove kvote

Prema istraživanju Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) koja je upravo objavila Globalni indeks prava za ovu godinu, Hrvatska se nalazi u kategoriji s 24 svjetske države koje iznova krše radnička prava. Hrvatska se nalazi u društvu Belgije, Češke i Francuske, a izdvojena je kao zemlja u kojoj se krši pravo na štrajk, pri čemu je označen slučaj sudske zabrane štrajka lanjskog kolovoza u Croatia Airlinesu.

– Osim toga hrvatski su sindikati prijavljivali različite oblike zastrašivanja i pritisaka poslodavaca na sindikalne povjerenike i/ili članove sindikata zbog djelovanja te sprečavanja ili obeshrabrivanja sindikalnog organiziranja prijetnjama otkazom, neobnavljanjem ugovora o radu – posebno kod prekarnih radnika, zaposlenih na određeno vrijeme i u sektorima s ranjivom radnom snagom, poput trgovine. Istaknuta je i nemogućnost stvarnog pristupa pravdi zbog dugotrajnosti sudskih procesa u rješavanju radnih sporova – kaže za Novosti Dijana Šobota, izvršna tajnica za međunarodne odnose i organizacijski razvoj Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

U Hrvatskoj se, domeće sindikalistica, iz godine u godinu ponavljaju ista ili slična kršenja radničkih i sindikalnih prava, poput onih u Brodosplitu (otkazivanje Kolektivnog ugovora, prijetnje sindikalistima, oduzimanje sindikalne imovine i dokumentacije, ciljani napadi na sindikalne povjerenike i članove sindikata itd.), što je također bilo posebno istaknuto u lanjskom Globalnom indeksu, ali i pet godina ranije.

– Zemlja kojoj prijeti egzodus najproduktivnije radne snage, koja napušta zemlju upravo zbog nezadovoljstva uvjetima rada i pravima radnika, ne može si dopustiti slijepo promatrati kontinuirano kršenje prava radnika i prepuštanje radnika na milost i nemilost tržišta i poslodavaca. Nerijetko su upravo i vlasti te koje izravno krše prava ili to prešutno potiču nečinjenjem. To je trenutni sustav u kojem ne postoji državni nadzor proširenih kolektivnih ugovora, a što SSSH kontinuirano zahtijeva, te se time sigurno ne pružaju jamstva da se prava u Hrvatskoj štite – zaključuje Dijana Šobota.

I dok u Dalekovodu zbog tzv. restrukturiranja trenutno prijete otkazi za 52 radnika, daljnje kršenje radničkih prava moglo bi se nastaviti povećanim uvozom sezonskih radnika, za što je Vlada odobrila povećane kvote. Upravo je zato, kažu sindikati, bitno i ojačati nadzorne mehanizme zaštite radničkih prava, pri čemu je jedna od najvažnijih stvari uspostava inspekcijskog, ali i sindikalnog nadzora nad proširenim kolektivnim ugovorima u graditeljstvu i turizmu, kako bi se stranim radnicima u Hrvatskoj pružila podrška u organiziranju i zaštiti njihovih prava.

1/1