>

novosti logo

Piše Novosti

Hrvatskom novinarskom društvu nagrada ‘Miko Tripalo’

Iz Centra Miko Tripalo objašnjavaju da se HND borio protiv monopola i samovolje nakladnika, kao i za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u medijima

Hrvatsko novinarsko društvo dobitnik je nagrade ‘Miko Tripalo’ Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo za borbu u ostvarivanju Ustavnih jamstava slobode medija i priopćavanja, za jamstvo prava javnosti na pristup informacijama i obaviještenosti o zbivanjima, za zaštitu novinara od cenzure svake vrste te monopola i samovolje nakladnika kao i za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u medijima u 2018. godini.

Centar naglašava kako su novinari i mediji u Hrvatskoj i u protekloj godini bili izloženi povećanom pritisku elita. ‘Političari, dužnosnici svih vlasti i njihovih razina, suci, javne ustanove i drugi, podnijeli su više od tisuću sudskih tužbi protiv novinarki i novinara te medijskih kuća pretežno zbog duševnih boli ili sramoćenja. Pravni se instituti naknade štete koriste, ne radi zaštite činjenice ili istine, nego i s ciljem ugrožavanja medijskih sloboda. Hrvatsko novinarsko društvo, krovna novinarska udruga stoljetne tradicije i nedvojbene reprezentativnosti broja članova profesije, u takvim se društvenim okolnostima pojavljuje kao središnja institucija obrane ugleda profesije, prava na slobodno i odgovorno izvještavanje i komentiranje’, prenosi Hina.

Naglašavaju da je HND pokrenuo niz akcija, organizirao tribine i okrugle stolove, javljao se prosvjednim izjavama i akcijama, na različite načine fokusirajući društvenu pažnju na probleme novinarske profesije koji se sve više pretvaraju u problem hrvatskog društva u cjelini.

Važan doprinos HND daje i stalnim javnim upozorenjima na pritiske na novinare i medije i mobiliziranjem javnosti protiv ograničavanja slobode govora. Tako djelujući, ono osvjedočuje svoju ulogu u jačanju demokracije i omogućavanju aktivne uloge građana da slobodno sudogovaraju svoju bolju budućnost, dodaje se iz Centra.

Svečanost uručenja Nagrade Miko Tripalo za 2018. održat će se u Novinarskom domu u Zagrebu 1. ožujka u 11 sati, a govorit će Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo i Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

1/1