Novosti

Društvo

I Pepa Prase ima advokata

Dječji rođendani u novoj eri potpune kontrole autorskih prava: Mali poduzetnici u slastičarstvu mogli bi se naći pod žestokim udarom odvjetnika zbog ukrašavanja torti likovima iz crtića

59axdoxu6ieojb0772qe1jgn23u

Vožd konditorskog kapitalizma, jasan znak totalne regulacije u zapuštenom polju autorskih prava s glazure dječjih rođendanskih torti u Hrvatskoj, napokon je stigao. Čovjek zaslužan za ponešto zakašnjeli dolazak pravnog režima na dječje rođendanske zabave jest Tomislav Ljutić, menadžer konditorstva u Hrvatskoj. Bivši član Uprave Kraša i nećak prokuristice Kraša Marice Vidaković, široj je javnosti poznat po slučaju ‘Mali biskviti’ u kojemu je bivši ministar financija Slavko Linić 2014. godine burnom javnom gestom zaustavio isplatu izdašnog HABOR-ovog kredita tvrtki Mali biskviti d.o.o. zbog ‘sprječavanja nelojalne konkurencije Krašu’.

Ljutić je, međutim, prešao na superiornu franšiznu razinu. Njegova nova tvrtka Fun Cake Factory ekskluzivni je partner engleske Finsbury Food Group, nositeljice autorskih prava Disneyjevih likova u europskoj konditorskoj industriji. Budući da je Ljutićeva firma skupo platila prava na korištenje Disneyjevih likova, kao i onih u vlasništvu Nickelodeona, Astley Baker Davies i Universal Studiosa na teritoriju Hrvatske, logika nalaže da se stvar mora isplatiti. A isplatit će se, tvrdi Ljutić, jednostavno, jer je misija tvrtke Fun Cake Factory ‘odvesti rođendane u neku novu eru’. Apostoli te nove ere jesu, opet vrlo jednostavno, profesionalci odvjetničkog društva Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić koji su u ime tvrtke Fun Cake Factory slastičarnice u Hrvatskoj nedavno obavijestili da je Ljutićeva tvrtka kupila pravo na korištenje likova iz filma ‘Snježno kraljevstvo’ i ‘Star Wars’, uz likove crtića ‘Pepa Praščić’, ‘Spužva Bob Skockani’, ‘Malci’, ‘Ninja Kornjače’, ‘Mickey Mouse’ i ‘Pluton’.

U praksi to znači da niti jedan slastičarski obrt u Hrvatskoj ne može, ukoliko ne posjeduje autorska prava, nekažnjeno ukrašavati svoje torte i kolače likovima megapopularnih crtića. Ako to ipak naprave, zaskočit će ih po pravnoj osnovi, zbog čega im prijeti novčana kazna od sto do tri stotine tisuća kuna. Domaći slastičari su posve konsternirani, neki i bijesni, ali još uvijek nedovoljno svjesni težine pravnog problema. Zasad nije jasan pravni lijek kojim se mogu poslužiti, iako nade polažu u članak 31. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, gdje se brani pravo ‘prerade originala’. U međuvremenu, Ljutićev biznis napreduje po Italiji, Austriji i Sloveniji. U skladu s agendom, tvrtka Fun Cake Factory grabi balkanskom rutom pronoseći nove horizonte FMCG-a (Fast-moving consumer goods), industrije potrošačkih dobara.

Već u ožujku tvrtka počinje s radom u Srbiji, što znači da će poslastičarima, ukoliko nemaju podmirena prava za korištenje Pepe Praseta, Sunđer Boba Skockalonea ili Dartha Vadera, doći drugarska opomena odvjetničkog društva. Kazne za kršenje autorskog prava u Srbiji su veće nego u Hrvatskoj, pa se čak fizičkim osobama na taj način može naplatiti iznos od 200 hiljada dinara. A sve to ako ih netko uhvati u (ne)djelu. ‘Mi ćemo obavijestiti Disney o situaciji na tržištu i o problemima sa kršenjem autorskih prava, a oni će odlučiti kako će reagirati’, izjavio je ‘Blicu’ odvjetnik Danijel Antun Banić, i nesvjesno zaokružio ironiju povijesne sudbine u smislu licence za Disneyjeve junake na Balkanu.

Jer tvornica dječjih igračaka Biserka iz Zagreba imala je od 1962. do 1992. punu licencu za Disneyjeve likove na igračkama za čitavu Jugoslaviju. Tvornica je radila u tri smjene i izvozila igračke po čitavoj Europi i Rusiji. Autorska prava plaćala je putem Jugoslavenske gospodarske komore, po simboličnoj cijeni. Kad 1992. simbolični iznos za godišnja autorska prava Disneyju nije podmiren, Biserka je u strahu od drakonske kazne prekinula proizvodnju. Bio je to kraj te priče, a početak one o FMCG industriji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više