Novosti

Kultura

In memoriam: Borivoj Dovniković Bordo (1930-2022)

U nastanku i razvoju Zagreb filma, koji je desetljećima bio jedan od vodećih svjetskih centara animiranog filma, Borivoj Dovniković Bordo sudjeluje od samog početka i jedan je od glavnih protagonista glasovite Zagrebačke škole crtanog filma. Bio je dugogodišnji karikaturist tjednika Novosti gdje je svakoga tjedna karikature objavljivao do samog kraja života

Large bordo novi

(foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Borivoj Dovniković, ili jednostavno Bordo, preminuo je u Zagrebu u 92. godini. Jedan od pionira animiranog filma u Hrvatskoj, redatelj, animator, crtač, autor stripova, karikaturist, novinar, filmski pedagog, sve to bio je Bordo.

Rođen je u Osijeku 12. prosinca 1930. godine. Nakon završene srednje škole 1949. dolazi u Zagreb i upisuje Akademiju likovnih umjetnosti. Profesionalno se počinje baviti novinarstvom kao karikaturist i ilustrator. Umjetnički je ostao aktivan do same smrti, gotovo 80 godina.

Godine 1950. kao karikaturist se priključio humorističkom listu Kerempuh, a već sljedeće godine priključuje se braći Neugebauer i sudjeluje u stvaranju filma Veliki miting, prvog domaćeg umjetničkog animiranog filma. Iste godine u Duga filmu počinje okupljati i podučavati buduće animatore.

U nastanku i razvoju Zagreb filma, koji je desetljećima bio jedan od vodećih svjetskih centara animiranog filma, sudjeluje od samog početka i jedan je od glavnih protagonista glasovite Zagrebačke škole crtanog filma. Počeo je kao crtač i animator, a od 1961. i režira.

Filmove uglavnom snima prema vlastitim scenarijima, a u njima uspješno povezuje klasičnu animaciju s modernim likovnim pristupom. Već za svoj prvi film Lutkica dobio je počasnu diplomu u Acapulcu.

Bordo istovremeno kao karikaturist surađuje s brojnim novinama: Ježu, Vjesniku u srijedu, Plavom vjesniku, Kerempuhu i drugima. Njegov opus karakteriziraju psihološka animacija, duhoviti gegovi i uvjerljive situacije.

Ističu se filmovi Bez naslova (1964.), Ceremonija (1965.), Znatiželja (1966.), Krek (1968.), Ljubitelji cvijeća (1970.), Putnik drugog razreda (1974.9, N. N. (1977.9, Škola hodanja (1978.), Jedan dan života (1982.), Uzbudljiva ljubavna priča (1989.).

Za svoje umjetničko djelo nagrađen je na brojnim međunarodnim festivalima, uz ostale i na onim najuglednijim u Oberhausenu, Annecyju, Berlinu.

U časopisu Filmska kultura objavio je seriju Škola animacije koja je 1983. objavljena pod naslovom Škola crtanog filma. Autor je i nastavnih crtanih filmova za Filmoteku 16 (Dva miša, Tko je Videku napravio košuljicu, oba 1981.). Od početka sudjeluje u organizacija Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, a od 1985. do 1990. je i direktor Festivala.

Bordo je bio i uspješan grafički dizajner i ilustrator za što je 1978. godine u Chicagu nagrađen za filmski plakat, a 1990. godine dobio je nagradu "Ivana Brlić Mažuranić" za ilustraciju dječje knjige. Retrospektive njegovih filmova organizirane su u Parizu, Moskvi, Barceloni, Pragu, Tampereu, Lucci, Varni, Erevanu.

Stripove je počeo crtati kao 15-godišnji dječak. Neki od njih objavljeni su u posebnim izdanjima – Mendo Mendović i drugi stripovi (2010.), Emil i detektivi (2011.), Blisku susreti treće vrste (2012.). Zbirku karikatura objavio je 2009. u knjizi Istočno od raja. Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 2002. godine.

Borivoj Dovniković Bordio bio je dugogodišnji karikaturist tjednika Novosti gdje je svakoga tjedna karikature objavljivao do samog kraja života. Prije tri i pol godine dao je biografski intervju za Novosti Nadi Beroš u kojem je govorio o svom bogatom životu, kako je zajedno s ocem pobjegao iz NDH u Srbiju, što ga je motiviralo da započne crtati, o Dušanu Vukotiću… Intervju možete pročitati ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više