Novosti

Politika

I to se dogodilo: Penava se složio s Pupovcem

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac upozorio je na opasnosti koje donose izmjene Zakona o financiranju lokalne samouprave za općine, gradove i županije koje bi ih mogle odsjeći od razvojnih EU fondova, s čim se suglasio i Ivan Penava tražeći bolji tretman za nerazvijena područja

Large pupovac foto

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na saborskoj sjednici u srijedu zastupnik Milorad Pupovac, u ime Kluba SDSS-a, upozorio je da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave sadrži u sebi ozbiljnu opasnost. Pupovac je objasnio da su do sada izvorna sredstva i državna izdvajanja bili tretirani kao prihod jedinica lokalne samouprave, što se predloženim izmjenama želi promijeniti na način da se doznake iz proračuna ubuduće bilježe kao državna pomoć.

Jedna od opasnosti koje u sebi nosi novi prijedlog, kako je rekao, uklonjena je s obzirom da su Ministarstvo financija i Vlada bili svjesni da bi takvim rješenjem većina općina, gradova i županija bili odsječeni od potencijalnog dotoka novca iz EU fondova i nacionalnih sredstava za razvojne projekte.

- Sva je sreća da je Vlada u obrazloženju izmjena postojećeg Zakona ostavila da ta sredstva budu korištena kao prihodovna, a ne kao pomoć. Međutim, to neće biti dovoljno, zato što su na područjima indeksa razvijenosti prve skupine županije poput Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske uz 77 općina i gradova. Kad tome pribrojimo još toliki broj županija u drugoj skupini, koja ide od Osječko-baranjske pa do Šibensko-kninske i Karlovačke, uz 82 općine i grada, većina ih neće moći udovoljavati propisima. Sutra može doći državna revizija i reći: "Vi ste za plaće potrošili 20 posto više od svojeg izvornog prihoda", što one neće moći pravdati ako su na bilo koji način posegli za sredstvima koje država temeljem ovoga Zakona karakterizira kao pomoć - kazao je Pupovac.

S druge strane, istaknuo je da se Klub SDSS-a zalaže da se uspostavi kontrola nad načinom trošenja sredstava za materijalne troškove i za plaće, ali da je neprihvatljivo da režim bude takav da se uguše jedinice lokalne samouprave. Kao primjer je naveo Glinu, Vojnić i Barilović.

- Bez obzira što imaju razmjerno malo zaposlenih, njihovi izvorni prihodi su preniski, s obzirom da su tek sada počeli raditi na svom razvoju, baš kao i Bogdanovci i Negoslavci. Iz tog razloga mi smatramo da je potrebno da Vlada kombinira dva pristupa. Prvi je kontrola sredstava, jer ima općina koje bi mogle bolje utrošiti novac za razvojne programe i socijalne programe, a ne za plaće i materijalne troškove. S druge strane, svi skupa jako dobro znamo da je u tim sredinama iznimno teško dobiti kvalitetnog pročelnika ili savjetnika za izradu programa, jer to bez pristojne plaće nigdje nije moguće. Bez pristojnih, ne raskošnih nego pristojnih, sredstva i stimuliranja, najbolje je reći – ukidamo vas - rekao je Pupovac i objasnio da je nerazumno ukidati jedinice lokalne samouprave u okolnostima neravnomjerne razvijenosti u Hrvatskoj što će, naglasio je, dovesti do ozbiljnih posljedica.

Dodao je da Klub SDSS vjeruje da će Ministarstvo pronaći mogućnost da uvede i kontrolu, ali i da će pronaći nužno razumijevanje za slabije razvijene.

- Da sada uvedemo restriktivne mjere u načinu kako se troše poticaji u poljoprivredi, a tu ima prostora, ozbiljno bismo zaustavili poljoprivredne aktivnosti u državi. Kako čuvamo poljoprivredu, tako trebamo čuvati i nerazvijene – istaknuo je, zatraživši da građani ne budu kažnjeni zbog činjenice da žive na tim područjima zbog pritiska racionalizacije.

- Znamo gdje se kriju uštede. One su u ozbiljnom suzbijanju korupcije i sagledavanju ukupne administracije. U pojedinim gradovima ima zaposlenih koji nisu nužni. Zato SDSS apelira na Vladu i ministra da nađu mjeru – zaključio je Pupovac.

Raritet današnje sjednice je da se s njegovim izlaganjem složio i Ivan Penava, iz redova Hrvatskog suverenista i gradonačelnik Vukovara, koji inače žestoko reagira na svaku riječ koja dolazi iz SDSS-a. Penava je pohvalio Pupovčevo izlaganje oko tretmana nerazvijenih područja, dodajući njegovom popisu gradove poput Sinja, Petrinje i Iloka otkud već godinama nestaje život jer država nije prepoznala situaciju u kojoj se nalaze niti se kroz porezni sustav ti krajevi žele napraviti konkurentnijim, što su države u okruženju odavno napravile.

Saborska zastupnica Anja Šimpraga govorila je o utjecaju pandemije na poljoprivredu koja bi, kako je rekla, trebala biti strateška grana gospodarstva.

- Nakon proljetnog zatvaranja tržište je zamrlo, a sada opet imamo isti scenarij. Cijena teladi drastično je pala, a janjce nema tko kupiti. Proizvođači krupmira nalaze se u istim mukama, stvoreni su ogromni viškovi - rekla je Šimpraga, tvrdeći da je kupnja domaćih proizvoda jedan od načina da se osnaži gospodarstvo, povećaju investicije i otvore radna mjesta.

Objasnila je da se mora razvijati okruženje u kojima će otvaranje novih tržišnih niša i pomicanje tehnoloških granica biti način djelovanja. Rekla je da je poljoprivredna proizvodnja u 2020. narasla je za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Zabilježen je i porast neto dodane vrijednosti i produktivnosti od gotovo 10 posto, što nam daje prostora za malo optimizma. Nadam se da će 2021. biti godina u kojoj će poljoprivreda doživjeti ozbiljne promjene, a tu uključujemo i novo programsko razdoblje zajedničke poljoprivredne politike EU, zbog čega je potrebno već sada zajednički započeti rad na izradi strateških dokumenata koji će prihvatiti sve zahtjeve, ali i potrebe naših poljoprivrednika - zaključila je Šimpraga.

Klub SDSS-a stoga je uložio amandman koji, kako su naveli, neće narušiti statiku Zakona. Zastupnici SDSS-a žele da se ozbiljno razmotre eventualne negativne posljedice primjene Zakona za skupinu jedinica lokalne samouprave, koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u 1. i 2. skupini, te predloži modalitete radi ublažavanja tih posljedica. Iz stranačkog Kluba objašnjavaju da se izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlaže snižavanje poreznih stopa s 24% na 20%, odnosno s 36% na 30%, koje se primjenjuju pri oporezivanju prihoda od poreza na dohodak, što će utjecati na prihode proračuna općina, gradova i županija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više