Novosti

Društvo

I VeDRA za zabranu pozdrava "Za dom spremni"

Zakonskim prijedlogom o mogućnosti sankcioniranja ustaškog pozdrava, što je nužno, problem revizionizma neće biti prevladan sve dok je prisutna tolerancija prema ustaškom režimu i NDH kod mnogih javnih osoba i institucija

Large vedra

Predstavnici VeDRA-e obilježili su dan pobjede nad fašizmom u Dalmaciji (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Povodom izmjena Zakona o prekršajima javnog reda i mira kojima su znatno povećane kazne za širenje neprimjerenih poruka i govora mržnje u javnosti, među kojima bi trebao biti i ustaški pozdrav, reagirala je udruga Veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA.

Odgovarajući na pitanje znaju li da su oni jedina braniteljska udruga koja podržava zakonski prijedlog kojim se sankcionira pozdrav "Za dom spremni", kažu da su duboko uvjereni da se zalažu za ispravnu stvar i to u prvom redu kao humanisti i legalisti koji poštuju ustavne vrijednosti i donesene deklaracije, kao i činjenicu da je europska kuća izgrađena na temeljima antifašizma.

"Drugo, ili možda prvo, zalažemo se za zakonsku zabranu pozdrava ZDS iz jednostavnog razloga jer smo antifašisti, što ne treba posebno obrazlagati", objasnili su.

"Duboko smo uvjereni da svo članstvo braniteljskih udruga ne dijeli mišljenje vodstva svojih udruga da se ne podržava zabrana ZDS-a, a još manje ostali branitelji. Ovdje se potrebno zapitati: Zašto se ministar branitelja ne izjasni o ZDS-u?. Kako možemo očekivati da bilo tko od tih branitelja drukčije izjavljuje ako ministar branitelja nema o tome stav, a u stvari djelima, ponašanjem pokazuje što je za njega ključno", poručuju iz VeDRA-e.

"Međutim, zakonskim prijedlogom o mogućnosti sankcioniranja pozdrava ZDS, što je nužno, problem revizionizma neće biti prevladan sve dok je prisutna tolerancija prema ustaškom režimu i NDH kod mnogih javnih osoba i institucija, dok se isti pozdrav prema mišljenju akademika dopušta u posebnim prilikama što je potpuno smiješno, dok se vojnici NDH pokapaju s državnim počastima, dok se još uvijek brojne ulice i trgovi zovu po ustaškim dužnosnicima i zapovjednicima, dok su nam udžbenici iz povijesti onakvi kakvi jesu, dok se financiraju projekti koji afirmiraju NDH, dok se financira projekt trostruki logor Jasenovac, dok se promoviraju revizionističke knjige, dok živući pripadnici oružanih snaga NDH primaju državnu mirovinu, dok još uvijek ima 3600 srušenih spomenika NOB-a te dok se događaju nove devastacije ili 'premještanja'", naglašavaju u saopćenju i dodaju da su za zabranu svih simbola nacističkog pokreta i režima, kao i njihovih kolaboracionističkih pokreta i režima, bez obzira iz koje države dolazili.

Prema njihovim riječima, u saborskoj raspravi o ustaškom pozdravu "Za dom spremni!" i njegovoj zabrani bit priče je izgubljena, jer Zakon koji je izmijenjen ni na jedan način izravno ne regulira korištenje pozdrava "Za dom spremni!" koji su izmislile ustaše i koji je koristio ustaški pokret i pod kojim su planirana, naređena i izvršena sva strašna nedjela.

Poklič "Za dom spremni!" treba oštro sankcionirati, kao što je i njegova istoznačnica "Sieg Heil" zabranjena i neprihvatljiva kod civiliziranih naroda. Ta zabrana bi trebala biti eksplicitna i inkriminirana u kaznenom zakonu, piše u priopćenju koje potpisuje tajnik udruge dr.sc. Zoran Radman.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više