Novosti

Društvo

U Kninu obilježeno 77. godina od oslobođenja Dalmacije

U bitki za Knin poginula su 1884 borca od kojih je njih 1445 bilo iz Dalmacije. Bitka za oslobođenje Dalmacije je trajala tri mjeseca, a ona za oslobođenje Knina mjesec dana, poručeno je sa svečanosti obilježavanja

Large knin

Proslava na brdu Spas iznad Knina (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista - VeDRA u subotu je u Kninu obilježila 77. godišnjicu oslobođenja Dalmacije od fašističke okupacije, prenosi Hina.

Prvo su na brdu Spas kod spomenika osloboditeljima u Kninu odali počast osloboditeljima Knina i Dalmacije, a potom položili vijence i održali prigodne govore. Iza podneva je u Kninskoj tvrđavi otvorena izložba slika "Od pobjede 1945. do pobjede 1995.", a zatim je promovirana knjiga Biblioteke VeDRA 1944. "Oslobođena Dalmacija-Antifašizam danas".

Tajnik VeDRA- e Zoran Radman za Hinu je izjavio kako je to bila najveća bitka koja se vodila na području Dalmacije, da je njome 3. prosinca oslobođen Knin, a sutradan i Dalmacija. Smatra da je uz Neretvu i Sutjesku to treća najveća bitka u kojoj su sudjelovali Dalmatinci i podnijeli najveće žrtve.

"U toj je bitki poginulo 1884 borca od kojih je njih 1445 bilo iz Dalmacije. Bitka za oslobođenje Dalmacije je trajala tri mjeseca, a ona za oslobođenje Knina mjesec dana. Bitkom Narodno-oslobodilačke vojske, posebno na prostoru Hrvatske, stvorena je Narodna Republika Hrvatska. Partizani su oslobodili Hrvatsku, a obranili su je dragovoljci Domovinskog rata u ratu 1991.-1995.", kazao je Radman. 

Poručio je kako je vrlo važno da dalje "razvijamo istinu o Narodno-oslobodilačkoj borbi, hrvatskom antifašističkom pokretu jer je na djelu prilična količina povijesnog revizionizma, što nije dobro", smatra Radman i dodaje da to nije samo u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi.

Rekao je da su obje bitke, i ona koja je završila u prosincu 1944. i Oluja 5. kolovoza 1995., bile bitke za slobodu i one moraju biti povezane, ne smije biti nikakvih podjela.

"Bitke i događaji su vođeni u različitim povijesnim, društvenim, političkim i inim uvjetima i tu ne trebamo praviti komparacije što je bilo za što. To su različite povijesne okolnosti i mi ne možemo procjenjivati Drugi svjetski rat i borbu partizana sa današnjim mjerilima. To moramo uvijek stavljati u kontekst tog vremena i to je temeljni zahtjev povijesne znanosti", zaključio je na kraju Radman.

U ime predsjednika Zorana Milanovića na obilježavanju je bio njegov izaslanik general HV- a Luka Džanko koji je položio predsjednikov vijenac, dok je umjesto potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Kninu bio voditelj Područnog odjela Šibenik Miroslav Cukrov.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više