Novosti

Politika

Kninska Facebook policija

Surfajući po društvenim mrežama kninska policija traži one koji "vrijeđaju nacionalne osjećaje građana" i određuje im stroge kazne, pa i zatvor, premda takva kvalifikacija u zakonu ne postoji. Zadnjih deset dana kolovoza prijavili su tri takva slučaja

Large fejs

Kninska policija očito revno surfa po Facebooku kad se radi o ovom pitanju (foto Borna Filić/PIXSELL)

Policijska uprava šibensko-kninska, točnije njihova policijska stanica u Kninu, zadnjih deset dana kolovoza podignula je čak tri prijave na temelju "provedenog kriminalističkog istraživanja na društvenim mrežama" i to sve tri zbog povrede ugleda Republike Hrvatske i "vrijeđanja nacionalnih osjećaja" građana.

Najprije su 21. kolovoza završili istragu nad 63-godišnjakom kojeg sumnjiče da je kao pripadnik glazbene skupine izvodio pjesme nastale 1995. godine čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku – utvrdili su - izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju. Spomenuti je na nastupima nosio i određena znakovlja i odjevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, dakle SAO Krajini. Sve je to objavljeno na društvenim mrežama, čime je – kažu - počinio prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Završio je u pritvoru s kaznenom prijavom DORH-u.

Isti dan su u Kninu proveli dublje istraživanje na Facebooku i utvrdili da 44-godišnjak, s prebivalištem u Obrovcu, na društvenim mrežama iz mržnje objavljuje sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske (fotografije i glazbeni sadržaj) čime je počinio već spomenuti prekršaj. Njemu je određena kazna od tisuću eura.

Najzanimljiviji je treći slučaj. Dana 31. kolovoza proveli su opet Facebook istraživanje nad 43-godišnjakinjom osumnjičenom također za počinjenje prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Osobu, koja prebiva na području Srbije, sumnjiče da je na društvenim mrežama iz mržnje objavljivala sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske (fotografije i glazbeni sadržaj) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinila navedeni prekršaj, očito opet SAO Krajinu. Za nju je, međutim, uz optužni prijedlog, određen i zatvor u trajanju od 15 dana na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Što su te tri osobe skrivile? Članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za koji kninska policija tvrdi da su ga prekršili, kaže ovako: "Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700 do 4000 eura kazne ili kaznom zatvora do 30 dana". Niti riječi o tzv. "vrijeđanju nacionalnih osjećaja", kao niti tko ih je i kada odredio, posebno ne kako se mogu povrijediti. Kao što vidimo, praksa kninske policije pokazuje da je prekršaj vrijedan gotovo najteže kazne veličanje SAO Krajine na Facebooku, Instagramu, Twitteru, koja je propala prije skoro 30 godina. Podsjetimo da je prošle godine slično gonjen i jedan mještanin Jakšića zbog postavljanja jugoslavenske zastave, kao i nešto prije njega osoba iz Đulovca koja je izvisila hrvatsku zastavu s crvenom zvijezdom.

Odvjetnik Anto Nobilo objasnio je za portal Index da izraz "vrijeđanje nacionalnih osjećaja građana" hrvatski zakoni ne poznaju, za razliku od jugoslavenskih koji su kazneno gonili za "izazivanje nacionalne netrpeljivosti", ali to više ne postoji. Dapače, prije nekoliko dana predsjednik Sabora Gordan Jandroković s ponosom je govorio kako se u ratu devedesetih konačno omogućila sloboda izražavanja.

"Ovdje mi je u svemu nejasno i što znači ovo oko veličanja nepostojeće teritorijalne tvorevine. Ona je međunarodno nepriznata, ali je postojala kao oblik pobune protiv Hrvatske. No što se tiče samog slučaja, trebao bih znati više detalja", rekao je Nobilo

Index navodi da je ovakva kninska praksa već uobičajena pa je tako jedan 29-godišnjak iz Biskupije u svibnju završio 15 dana u zatvoru jer je na internet aplikaciji za komunikaciju iz mržnje objavljivao fotografije i glazbene sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana. Istu, ali uvjetnu kaznu, za isti prekršaj dobio je 32-godišnji mladić iz Srbije. Državljanin SAD-a star 55 godina također je dobio 15 dana zatvora prošle godine…

Kninska policija je očito revna kad se radi o ovom pitanju. Dapače, dojam je da pažljivo bilježe dolazak nekadašnjih stanovnika kninskog kraja u zavičaj tokom ljeta pa to koriste za podnošenje prijava i privođenje. Hrvatska policija, međutim, ima potpuno drukčije kriterije kad se radi o "drugoj strani" pa je potpuno normalno veličati ustašku NDH, nacistički pokret, širiti govor mržnje prema Srbima i slično. Da barem dio ove marljivosti policija iskoristi u, primjerice, prijetnje koje praktički svakodnevno, i to ne samo s Facebooka, stižu novinarima Novosti, praksa bi se svakako promijenila.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više