Novosti

Kronika

Idući tjedan "Prosvjetini" Dani srpske kulture u Zagrebu

Na ovogodišnjim Danima srpske kulture, koji će se održati od 14. do 18. decembra, čeka nas razgovor s glumcem Tihomirom Stanićem, diskusija o ostavštini Milutina Milankovića, promocija knjige Čedomira Višnjića…

Large %c4%8cedomir vi%c5%a1nji%c4%87

Čedomir Višnjić (foto Srbi.hr)

Epidemija koronavirusa i ograničenja koja nosi sa sobom poremetila je redovna aktivnosti institucija, pa tako ni SKD "Prosvjeta" nije ostala imuna. Ipak, Dani srpske kulture, kojima je ova krovna institucija kulture Srba u Hrvatskoj, redovno završavala kraj godine, a koji su ove godine došli pod znak pitanja, ipak će se održati.

- Zbog teške situacije izazvane pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet, iz temelja se promijenio naš svakodnevni život, kako onaj povezan s našim poslovnim obavezama, tako i onaj privatni. Pandemija je utjecala i na aktivnosti našeg Društva. Do sada smo, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke nadležnih službi, realizirali veći dio programa planiranih za 2020. godinu. Time smo očuvali našu kulturnu misiju unutar srpske zajednice u Hrvatskoj. Na žalost, dio programa nećemo moći realizirati na način kako smo to planirali – naglasio je predsjednik SKD-a "Prosvjeta" Mile Radović.

- Jedan od takvih, izuzetno važnih programa svakako su Dani srpske kulture. Prilagođavajući se novim okolnostima odlučili smo da Dane ipak održimo koristeći zoom platformu. Tome smo i prilagodili naš program koji sadrži razgovore s umjetnicima, predstavljanje kulturnih institucija, promocije knjiga i istraživanja vezanih za manjinske teme. Vjerujemo da ćemo predloženim programima privući vašu pažnju i da ćete nas pratiti i učestvovati, kao i da ćemo što skorije prevladati ovo teško vrijeme i uskoro moći realizirati naše programe na načine kako smo to činili do sada - zaključio je predsjednik "Prosvjete".

U ponedjeljak, 14. decembra, u 17 sati Dane srpske kulture otvara Mile Radović, nakon čega slijedi razgovor s glumcem Tihomirom Stanićem koji vodi Duško Ljuština.

Dan kasnije, 15. decembra, tema Dana je život, djelo i ostavština Milutina Milankovića. O Milankoviću govore Đorđe Nešić i Aleksandar Popović, a razgovor vodi Slobodan Živković.

Srijeda, 16. decembra, predviđena je za promocija knjige Čedomira Višnjića "Glas sa granice". O knjizi govore Đorđe Nešić i Đorđe Matić, dok će promociju voditi Siniša Tatalović.

U četvrtak u će biti održana rasprava o istraživanju socijalne distance etničkih zajednica na primjeru Srbije i Hrvatske o čemu će govoriti Goran Bašić i Ksenija Marković, a razgovor voditi Vladimir Vuletić.

Petak je rezerviran za razgovor o knjizi "Apsint" autora Gorana Milašinovića s Anetom Vladimirov.

Svi programi počinju u 17 sati, a zoom adresa za sve njih možete pronaći ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više