Novosti

Intervju

Ilko Ćimić: HRT je okupiran

Novinar portala Index.hr: Ono što bi trebalo biti javni servis, postalo je ne samo politički servis vladajuće većine, nego i servis koji služi za čišćenje i lakiranje svih onih koji služe toj većini

68gd96w274q1zzv78o4szz52zvg

Ilko Ćimić (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Kako komentirate javni poziv na bojkot HRT-a i potpisivanje peticije za povlačenje sudskih tužbi protiv novinara i medija?

HRT je okupiran. Bojkot je jedan od prvih koraka prema oslobođenju javnog servisa, dok će povlačenje sudskih tužbi, nadam se, biti jedna od prvih dobivenih bitaka novinarstva protiv agresora na slobodu izgovorene javne riječi i kritičkog novinarstva.

Javna televizija medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao htjeli obavljati pošteno i profesionalno?

HRT je okupiran. Ono što bi trebalo biti javni servis, postalo je ne samo politički servis vladajuće većine, nego i servis koji služi za čišćenje i lakiranje svih onih koji služe toj većini. Na udaru su tako svi oni koji novinarstvo i javni interes vide drugačije od onog koji sa susramljem gledamo u većini informativnih emisija HRT-a.

Najavljen je i protest pod nazivom ‘Novinarstvo ne damo!’ za 2. ožujka?

HRT je okupiran. Jedna od funkcija istraživačkog i kritičkog novinarstva jest predočavanje situacije koliko je Hrvatska duboko u raljama korupcije i u rukama privilegirane političke kaste. Važno je zato znati zašto smo na udaru. Važno je ukazati na taj združeni pothvat na slobodu novinarstva. Kao i da se, protiv ovakvog podmuklog i moćnog neprijatelja, treba boriti zajedno.

Peticiju je potpisalo više od 30 nevladinih organizacija koje pozivaju i sve druge udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe da se pridruže inicijativi u znak solidarnosti te da se uključe u bojkot HRT-a. Što to govori o stanju u društvu?

HRT je okupiran. Iako prevladava mišljenje kako je početak ofenzive na kritičko novinarstvo politički motiviran, to ne mora biti točno. Dosta se piše o financijskim malverzacijama HRT-a. Od čudnih poslovnih odluka pa do spornih natječaja za popunjavanje programa. USKOK i dalje radi izvide temeljem jednog od financijskih izvještaja. Ta borba za preživljavanje na Prisavlju savršeno ocrtava aktualno stanje i istovjetna je onome što rade višestruki uskočki optuženik Milan Bandić, Andrej Plenković kada rehabilitira Martinu Dalić ili kada nas pretendenti za optuženičke klube pitaju gdje smo bili ‘91. Svatko se, pa i HRT, brani na isti način. Napadom. No pasaran!

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više