Novosti

Društvo

In memoriam: Đuro Mrđenović (1929. - 2024.)

Đuro Mrđenović bio je na mnogim značajnim funkcijama u Vojniću, Krnjaku i Karlovcu. Aktivan u mnogobrojnim organizacijama dao je sebe za zajednicu

Large informator  memoriam  %c4%87irilicasamo prvi s desna

Đuro Mrđenović

Na mjesnom groblju u Trupinjaku, 16. februara, sahranjen je Đuro Mrđenović (94). Bio je na mnogim značajnim funkcijama u Vojniću, Krnjaku i Karlovcu. Rođen je 2. maja 1929. godine u Trupinjaku, a umro je u Karlovcu 12. februara 2024. godine u 95. godini života.

Još kao dvanaestogodišnjak pomagao je u obrani svoje djedovine 1941. godine. Nakon oslobođenja završava srednju školu u Vojniću i zapošljava se kao referent u Općini. Prelazi u Krnjak te završava Višu upravnu školu pa postaje jedan od najobrazovanijih stanovnika toga dijela Korduna i sudac za prekršaje u Krnjaku.

Željan napredovanja, 1969. završava fakultet i dobiva zvanje diplomiranog pravnika, seli se u Karlovac i zapošljava u tadašnjoj Općini gdje je vršio brojne funkcije.

- Borio se da u svoje mjesto dovede asfalt, struju i vodu. Pomagao je ljudima u ostvarivanju mnogih prava. Bio je vrlo aktivan u mnogobrojnim organizacijama i dao je sebe za zajednicu - kazao je načelnik Općine Krnjak Perica Matijević.

Mrđenović u penziju odlazi početkom 1991. Odlazi živjeti u rodnu kuću u Trupinjak gdje ga zatiče rat devedesetih. Vojna akcija Oluja ovog dobrostojećeg čovjeka pretvara gotovo u beskućnika jer napušta dom i odlazi u Srbiju, ali se vraća već 1997.

- Bio je jedan od osnivača krnjačkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta te njezin prvi predsjednik. Godine 2005. postaje prvi predsjednik Udruženja antifašista i antifašističkih boraca Krnjaka. Općina Krnjak dodijelila mu je Nagradu za životno djelo - istaknuo je načelnik Matijević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više