Novosti

Kronika

Slava spasiteljima

79. godišnjica formiranja partizanskih odreda u Gornjem Skradu i Trupinjaku: Uz spomenik je prije dvije godine postavljena nova ploča s imenima 108 stradalih iz ovog naselja, 66 palih boraca i 39 civilnih žrtava

7z1vp2e6on25msny4qcekd7abv5

U skladu s epidemiološkim mjerama (foto Ilija Matijević)

Zbog protupandemijskih mjera ovogodišnje obilježavanje formiranja dvaju partizanskih odreda u Gornjem Skradu i Trupinjaku održano je istog dana, u petak 7. avgusta. Nije bilo uobičajenog okupljanja naroda, već su 79. godišnjice formiranja ovih odreda održane tako što je općinska delegacija položila vijence i zapalila svijeće na spomeniku u Čatrnji i Trupinjaku.

U naselju Čatrnja, u mjesnom odboru Gornji Skrad, vijenac su tako položili načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović, predsjednik općinskog udruženja antifašista Rade Grijaković, predsjednica Vijeća mjesnog odbora Gornji Skrad Nedjeljka Grudić i općinski vijećnik Željko Novaković. Uz spomenik je prije dvije godine postavljena nova ploča s imenima 108 stradalih iz ovog naselja, 66 palih boraca i 39 civilnih žrtava. Prvi komandir tog odreda bio je Rade Dobrosavljević, koji je poginuo u borbi.

Općinska delegacija potom je posjetila Trupinjak, gdje je kod spomen-ploče na devastiranom društvenom domu položila vijenac i također zapalila svijeću. Uz načelnika Mihajlovića i predsjednika antifašista Grijakovića, vijenac su položili i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Trupinjak Milić Bjelivuk te općinski vijećnik Perica Matijević.

Spomen-ploču na toj lokaciji su 2015. godine zajedno obnovili općina Krnjak, Srpsko narodno vijeće i Milan Kokir, koji od 1990-ih živi u Beogradu, a čiji je djeda sa majčine strane Nikola Opačić bio osnivač i prvi komandir partizanskog odreda Trupinjak. Na spomen-ploči su ugravirana imena 38 poginulih boraca iz tog naselja kao i 24 civilne žrtve ustaško-fašističkog terora.

Prvi kordunaški partizanski odred je, podsjećamo, formiran na Debeloj kosi 27. jula 1941. godine, a u narednim mjesecima u tom dijelu Korduna formirano je još 15-ak odreda. Bio je to odgovor stanovnika Korduna na neviđene zločine koje su u to vrijeme počinili ustaše. Kordun je u to vrijeme imao četiri kotara, Vojnić, Vrginmost, Krnjak i Slunj, i oko 100 hiljada stanovnika, od čega 70.000 Srba. Stradalo ih je oko 36.000, odnosno trećina ukupnog stanovništva. Nakon formiranja partizanskih odreda, broj stradalih se znatno smanjio.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više