Novosti

Društvo

U slavu palim Kordunašima

Uz narodne zborove obilježena je 82. godišnjica formiranja partizanskih odreda u Gornjem Skradu i Trupinjaku

Large korduna%c5%a1ima

Obnovljena spomen-ploča u Trupinjaku

I ove godine u Gornjem Skradu i Trupinjaku obilježene su godišnjice formiranja partizanskih odreda. Na prije par godina obnovljen spomenik Drugom kordunaško-skradskom partizanskom odredu delegacije Općine Krnjak, Mjesnog odbora Gornji Skrad, krnjačkih antifašista i općinskog VSNM-a položile su vijence i cvijeće te upalile svijeće. Nakon toga je u lokalnoj crkvi Svetog velikomučenika Lazara karlovački paroh Darko Dugonjić služio liturgiju i parastos civilnim žrtvama i palim borcima.

U prošlu subotu, 12. avgusta, u Gornjem Skradu održan je i tradicionalni narodni zbor uz sudjelovanje više stotina lokalnih stanovnika kao i onih iz drugih dijelova Korduna. To mjesto je, naime, podnijelo veliku žrtvu u Drugom svjetskom ratu. Palo je 66 boraca uključujući i prvog komandira čete Radu Dobrosavljevića, a taj kraj dao je ukupno 105 žrtava.

Zatim je u ponedjeljak, 14. avgusta, obilježena 82. godišnjica formiranja Kordunaškog partizanskog odreda Trupinjak. Uz pomoć Općine Krnjak, Milana Kokira, nekadašnjeg stanovnika Karlovca, a sada poduzetnika u Beogradu, i SNV-a je 2015. u tom mjestu obnovljena spomen-ploča palim borcima i žrtvama ustaško-fašističkog terora, gdje su sada položeni vijenci i upaljene svijeće.

- Ova spomen-ploča, s imenima 38 poginulih boraca i nizom civilnih žrtava je velika, prevelika da bi nam dozvolila da odustanemo od obilježavanja ovog i svih drugih događaja iz naše bliske prošlosti, da bi nam dozvolila pravo na zaborav sve dok nas ima ovdje. Zato se okupljamo i okupljat ćemo se svake godine na ovom i svim drugim mjestima našeg kraja u spomen onima koji su položili svoje živote u borbi za slobodu i pravdu – rečeno je na obilježavanju.

Prvi kordunaški partizanski odred, podsjetimo, također je osnovan u Krnjaku, na Debeloj kosi 27. jula 1941. Potom slijede osnivanja spomenutih odreda u Gornjem Skradu, Trupinjaku i Perjasici, gdje je prvi politički komesar bio Izidor Štrok, general, narodni heroj i španski borac. Formiranje niza partizanskih odreda na Kordunu u ljeto 1941. bio je odgovor na brojne zločine koje su ustaše počinili već u prvim tjednima nakon uspostave NDH. Kordunaši su uskoro shvatili što ih očekuje u "novoj državi", pa su se, iako bez oružja i vojnog znanja, dali u borbu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više