Novosti

Kronika

Otpor kao dužnost

Obilježena je 80. godišnjica formiranja Kordunaškog partizanskog odreda Trupinjak: "Odlučili su stati u obranu svojih obitelji i svog naroda" rekao je Rade Grijaković, predsjednik Udruženja antifašista općine Krnjak

Large 7

Polaganje vijenaca u Trupinjaku

Prigodnom svečanošću u Mjesnom odboru Trupinjak, u sastavu Općine Krnjak, obilježena je 80. godišnjica formiranja Kordunaškog partizanskog odreda Trupinjak. Bio je to treći partizanski odred formiran na području Krnjaka.

Subotnjoj svečanosti je prisustvovalo pedesetak građana tog dijela Korduna, uz koje su bili načelnik Općine Krnjak Perica Matijević, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Ilija Matijević, predsjednik Općinskog vijeća Krnjaka Rade Grijaković, predsjednik obnovljenog Udruženja antifašista općine Krnjak Đuro Mrđenović te domaćin, predsjednik Mjesnog odbora Trupinjak Milić Bjelivuk. Mještani Trupinjaka spomen ploču svom odredu podigli su 6. avgusta 1970. godine. Ploča je nakon Oluje uništena ali su je 2015. zajednički obnovili Općina Krnjak, Srpsko narodno vijeće i Milan Kokir, poduzetnik iz Beograda čiji je djed bio prvi komandir odreda. Na ploči su upisana imena 62 poginula borca tog odreda i žrtava fašizma. Rade Grijaković je rekao da su formirani odredi bili neposredan odgovor na teror iz proljeća i ljeta 1941. godine. Ljudi su masovno ubijani samo zato što su bili drugačije nacionalnosti i vjere.

- Novouspostavljena NDH, zločinačka, kvislinška, rekli bi danas banana-država, počela je u život provoditi svoj zločinački naum da stvori etnički čistu državu i provede rasne zakone po uzoru na svoje pokrovitelje, a po mnogo čemu su u svom zlom pohodu nadmašili strane gospodare - rekao je Grijaković.

- Bez obzira na to, reći da su naši junaci zbog toga bili primorani organizirati otpor i da nisu imali izbora je umanjivanje onog što su odlučili učiniti i što su kasnije učinili. Rat i borba u kojoj su mnogi od njih izgubili život, nije zasigurno bila njihova želja. Ali jeste bila njihova volja, a ne stvar moranja. Da izbor postoji pokazuju nam mnogi primjeri iz povijesti. Oni nisu odlučili ostati na svom kućnom pragu čekati red za pogubljenje, već su odlučili stati u obranu svojih života, svojih obitelji i svog naroda. Iskonski, u dubini svoje duše osjećali su da kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost - naglasio je Grijaković.

Prvi komandir Odreda je bio Nikola Nina Opačić, a politički komesar Dragić Mrđenović Čubra. U Drugom svjetskom ratu, s područja Trupinjaka svoje živote dalo je 38 boraca i 24 žrtve fašističkog terora. Mnogi od njih bili su mladi, u naponu snage.

- Zbog svih njih naša je sveta dužnost da sjećanje na njih, njihovu borbu i njihovu žrtvu živi sve dok nas ima. Naš je zadatak da to pokušamo prenijeti na mlađe generacije da se ne zaboravi to zlo kako bi znali ispravno reagirati na moguće ponavljanje u budućnosti. Onaj koji ne pamti svoju prošlost osuđen je na ponavljanje - zaključio je Grijaković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više