Novosti

Kronika

Tрупињaк: 76. гoдишњицa фoрмирaњa пaртизaнскoг oдрeдa

Гoтoвo три путa вишe људи нeгo штo живи у Mjeснoм oдбoру Tрупињaк oкупилo сe у тoм мjeсту у oпћини Kрњaк нa вeликoм нaрoднoм збoру

2bhi58za37aadbm9jxnm2p9cqbg

Rade Grijaković, predsjednik Udruženja antifašista općine Krnjak

Gotovo tri puta više ljudi nego što živi u Mjesnom odboru Trupinjak okupilo se u tom mjestu u općini Krnjak na velikom narodnom zboru povodom obilježavanja 76. godišnjice formiranja partizanskog odreda. Pomen palim borcima i žrtvama ustaško-fašističkog terora održao je karlovački paroh Predrag Sušić, a prigodni kulturno-umjetnički program izveli su mladi članovi pododbora Prosvjete iz Krnjaka.

- Kao i druga mjesta na Kordunu, Trupinjak je podnio veliku žrtvu za slobodu. U ratu je poginulo 38 boraca i 24 žrtve ustaško-fašističkog terora - podsjetio je, među ostalim, Rade Grijaković, predsjednik Udruženja antifašista općine Krnjak.

O doprinosu Korduna u pobjedi u Drugom svjetskom ratu govorio je i načelnik općine Dejan Mihajlović.

- Narod je bio prinuđen da se organizuje, da se bori i da sačuva svoje i živote svojih najmilijih kao i imovinu. U tome je uspio, ali je platio visoku cijenu - kazao je Mihajlović.

Na području Korduna je do Drugog svjetskog rata živjelo oko 100.000 stanovnika, od čega 30.000 Hrvata, gotovo 70.000 Srba i ostalih. U ratu je živote izgubilo više od 30.000 Srba, dakle, gotovo polovica srpskog stanovništva. Stradalo je 6700 djece do 14 godina starosti, što je 41 posto sve stradale djece na području RH. Poginulo je i 5500 boraca što je 10 posto od svih stradalih boraca u Drugom ratu. Sva ta velika stradanja bila su razlog formiranja brojnih partizanskih odreda na Kordunu pa i ovog u Trupinjaku - poentirao je Mihajlović.

- Ne govorim to da potičem bilo kakvu mržnju, već da se nešto slično ne bi ponovilo. Naši preci su prepoznali opasnost, organizirali su se i suprotstavili se fašističkom zlu i uz velike žrtve ostvarili slobodu - zaključio je Mihajlović.

Podsjetio je i na odluke Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom prema kojima su Srbi upravo zbog velikih žrtava i velikog doprinosa pobjedi postali konstitutivni i ravnopravni narod sa Hrvatima u Federalnoj Hrvatskoj u sklopu Jugoslavije.

Podsjetimo, uz pomoć Općine Krnjak, Milana Kokira i Srpskog narodnog vijeća je 2015. godine u Trupinjaku obnovljena spomen-ploča palim borcima i žrtvama ustaško-fašističkog terora. Ona se nalazi na ruševnim ostacima nekadašnjeg Društvenog doma.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više