Novosti

Kronika

In memoriam: Ruža Badovinac (1927.- 2021.)

Preminula je Ruža Badovinac, posljednja partizanka i poznata bolničarka iz razdoblja Narodnooslobodilačke borbe u ludbreškom kraju

Large 8

Ruža Badovinac (1927.- 2021.)

Preminula je Ruža Badovinac (1927. - 2021.) posljednja partizanka i poznata bolničarka iz razdoblja Narodnooslobodilačke borbe u ludbreškom kraju. Svoj život započela je u mjestu Kuzminec gdje je provela djetinjstvo i dio svoje mladosti. Nakon završene osnovne škole, upisuje III. žensku gimnaziju i seli u Zagreb u kojem je boravila sve do početka Drugog svjetskog rata. Slom Kraljevine Jugoslavije, uspostavu NDH te ustaški progoni i ubijanje, kao mladu pripadnicu SKOJ-a natjerali su je u partizane. Na ustanički i revolucionarni Kalnik otišla je s ocem i majkom koji su također bili antifašističkih uvjerenja, a kojima su zbog toga prijetila hapšenje i odvođenje u logor.

Ruža Badovinac se zajedno s porodicom smjestila u potkalničkom srpskom selu Ribnjak gdje je bila baza Okružnog komiteta Varaždin. Posao bolničarke najprije je obavljala u svojoj četi, a nakon toga u bataljonskoj ambulanti. Jedno vrijeme bila je i referentica u ambulanti. Nakon rata završila je pravni fakultet i zajedno s mužem, dugi niz godina služila je u medicinskim misijama u zemljama članicama Pokreta nesvrstanih.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više