Novosti

Kronika

Исeљaвaњe из Kрњaкa

Иaкo oд 2001. гoдинe oпћинску влaст у Kрњaку чинe пoлитичкe oпциje кoje пoвjeрeњe дoбивajу oд пoврaтничкe пoпулaциje, oствaривaњe мaњинских прaвa ниje у пoтпунoсти риjeшeнo

05jod0fbdnly2qxc51m31wo0p0g

Svečanom sjednicom i narodnim zborom obilježeni su Dan vijeća i krsna slava VSNM-a Općine Krnjak

Svečanom sjednicom i narodnim zborom u Krnjaku obilježeni su Dan vijeća i krsna slava VSNM-a Općine Krnjak, koja je ujedno i mjesna slava - Pokrov Presvete Bogorodice. O radu Vijeća u četvrtom mandatu, kao i o situaciji u Općini, govorio je predsjednik VSNM-a i zamjenik općinskog načelnika Ilija Matijević.

- Iako od 2001. godine općinsku vlast čine političke opcije koje povjerenje dobivaju od povratničke populacije, sadašnje stanje oko ostvarivanja prava srpske zajednice nije u potpunosti riješeno. Nije zaživjela potpuna ravnopravna upotreba jezika i pisma, iako su sve zakonske pretpostavke za to učinjene. Oko pet posto birača Srba nema upisanu nacionalnost, pa ne mogu glasati u 12. manjinskoj izbornoj jedinici. Nismo zadovoljni ni postupkom stambenog zbrinjavanja, jer još ima nezbrinutih porodica, ali i 15 praznih objekata u vlasništvu APN-a. Međunacionalni odnosi su na zadovoljavajućem nivou, te osim isticanja zastave NDH na Dan općine 25. juna ove godine drugih incidenata nije bilo. Pravovremenom intervencijom općinskog vodstva i policije otkriven je počinioc i adekvatno kažnjen - kazao je Ilija Matijević.

Iseljavanje je zahvatilo i općinu Krnjak. Lani i ove godine otišle su četiri mlade porodice sa devetero djece. U općini živi 1985 stanovnika od čega je 69 posto Srba i 29 posto Hrvata. Putem javnih radova u dva programa ove godine zaposlili su 37 stanovnika, što je 16 više nego lani.

- Malo je zaposlenih u osnovnoj školi, šumariji i pošti, a jedine nade polažemo u eventualno proširenje proizvodnje u pogonima poduzeća Keltex, koje je lani dobilo novog vlasnika i nije mu interesu da pogoni stoje neiskorišteni. Nadamo se i pokretanju poslovne zone. U narednom periodu ćemo raditi na daljnjem poboljšanju položaja naše zajednice i doslovnoj provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te uvođenju B modela manjinskog obrazovanja. Moramo izvršiti i detaljan popis šteta i žrtava iz posljednjeg rata i nastaviti njegovati tradicije NOB-a i naše zajednice – naveo je Matijević.

Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, upoznao je prisutne sa zahtjevima srpskih saborskih zastupnika u pregovorima sa novim mandatarom hrvatske Vlade. Podrška je dana zbog jasnih stavova mandatara da će spriječiti govor mržnje i netoleranciju u društvu prisutne unazad godinu dana.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više