Novosti

Politika

Iseljavanje Matavulja

Rodna kuća Sime Matavulja u šibenskoj četvrti Varoš odnedavno i službeno dobila novog vlasnika. Ovakvim scenarijem završava svaka ideja po kojoj bi kuća dobila višenamjenski kreativni centar i muzejski dio koji bi svjedočio o socijalnoj povijesti grada

Plfblcl0z53qiuquskhffvy97m4

Kuća Matavuljevih u šibenskoj težačkoj četvrti Varoš

Dvorište rodne kuća Sime Matavulja u šibenskoj težačkoj četvrti Varoš ovih je dana zatrpano različitim otpadom ispod kojeg se moglo pronaći i neodređen broj osobnih pisama, ali i piščevih dnevničkih ulomaka. Potvrdio nam je to etnolog Jadran Kale, kazavši da je kuća, koju su potomci obitelji Matavulj godinama prodavali, odnedavno i službeno dobila novog vlasnika, inače osobu iz Šibenika. Ovakvim scenarijem završava svaka ideja i dugogodišnje zalaganje našeg sugovornika po kojoj bi kuća uz pomoć Grada dobila višenamjenski kreativni centar, ali i muzejski dio koji bi svjedočio o socijalnoj povijesti grada jer je osamdesetih godina 19. stoljeća u njoj započela pionirska industrijalizacija Šibenika - točnije proizvodnja likera i narodnog veziva koju je pokrenula Simeona Šima Matavulj, piščeva majka, a ondje je nastala i glasovita šibenska kapa.

- Osim tih pisanih dokumenata koje nam je ustupio novi vlasnik, pronašao sam tek nešto tkalačkih uzoraka, očito vezanih uz obrt Matavuljevih. No vlasnik je čini se pronašao još neke eksponate pa očekujem njegov poziv. Kolegica iz Arhiva pronašla je pak urbanističke nacrte vezane uz uređenje šibenske gimnazije i okolice jer je piščev brat Đuro Matavulj bio među inicijatorima izgradnje te obrazovne ustanove. Pronašla je i potvrdu autorskog honorara za kazališno izvođenje ‘Bakonje fra Brne’ iz 1950-ih godina – kazuje Kale.

Sva dokumentacija koju tek čeka indeksiranje bit će pohranjena u gradskom muzeju, gdje je već otprije uspostavljen arhivski fond obitelji Matavulj i gdje su na legalan način, uz blagoslov tadašnjih vlasnika, ubrzo nakon Drugog svjetskog rata pohranjeni drugi predmeti iz piščeve kuće poput stilskog namještaja. Sjećanje na Simu Matavulja ipak bi moglo ostati na jednom od zidova kuća na kojem se nalazi spomen-ploča koja svjedoči o piščevom rođenju. Za uređenje kuće bilo je zainteresirano i Srpsko narodno vijeće, ali je prodana privatnom vlasniku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više