Novosti

Kronika

Istina o brutalnosti NDH

Komemoracija u Gornjoj Trebinji u sjećanje na božićni pokolj: U zločinu su stradali svi Srbi iz mjesta Lipje. Bilo im je rečeno da uzmu svu pokretnu imovinu i dođu na željezničku stanicu u Skakavcu na vlak za Srbiju

Usprkos velikoj hladnoći, pedesetak antifašista iz Zagreba, Karlovca, Duge Rese i Krnjaka okupilo se kod spomen kosturnice pored crkve u Gornjoj Trebinji kako bi odalo počast za 217 nevinih civilnih žrtava ustaškog terora koje su ustaše ubili na Badnjak i Božić, 6. i 7. januara 1942. godine, dakle prije 75 godina. Bilo je to samo dva tjedna nakon ustaškog masakra u Prkosu i okolnim selima tog dijela Korduna, kada je stradalo 1500 ljudi.

U zločinu su stradali svi Srbi iz mjesta Lipje. Bilo im je rečeno da uzmu svu pokretnu imovinu i dođu na željezničku stanicu Skakavac od kuda će biti poslani za Srbiju. Na te događaje je podsjetio Dušan Krivokuća (89) inače svjedok koji je kao 13-godišnji dječak, sakriven sa 300 metara, vidio zločin.

- Među ovdje stradalima bila su 134 Srbina, 70 Roma i jedan Rus, pravoslavni sveštenik, a još 12 ih je ubijeno na drugome mjestu. Ovaj i slični zločini se nikada ne smiju zaboraviti. Nadam se da će ljudi dolaziti ovdje i na druga stratišta kako bi odali počast nevinim žrtvama, civilima, starcima, ženama i djeci - kazao je Krivokuća i dodao da antifašiste hrvatska država omalovažava.

Podsjetio je na nestanak bista narodnih heroja kod kina Edison u centru Karlovca, kao i na rušenje biste dr. Ivana Ribara u obližnjem Vukmaniću, koji je dao dvojicu sinova za Jugoslaviju. Rekao je da grad ni županija ne financiraju rad antifašista i da se ne bi ništa moglo učiniti da pomoć ne pruža SNV.

Podsjetio je na muke oko izgradnje spomen kosturnice koja je započela 1985. godine, i onda stala zbog rata, ali je i izrazio zahvalnost gradu Karlovcu koji je ipak pomogao sa 36.000 kuna dok su 26.000 sakupili građani.

Skupu su se obratili Mirko Miladinović, predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca, Ratimir Bošnjak predsjednik Udruženja Duge Rese i Karlovačke županije te Branko Eremić (SDP) u ime županijskog predsjednika SDP-a Damira Mateljana, dok je grad predstavljao Pero Karmelić (SDP). Parastos žrtvama služio je karlovački paroh Goran Slavnić.

- Kada čovjek pročita kakve su sve monstruozne zločine ustaše radile mora se zapitati što je to u čovjeku da ga tjera da tako nešto učini. Zato sve takve događaje moramo zapisati, potrebno je da imamo svjedoke koji govore o tome te je nužno da se mi okupljamo ovdje da istina o ustaškom režimu, koji je brutalno ubijao ljude samo zato jer su na neki način drugačiji, ne bude zataškana i umanjena. Ne pozivamo na osvetu već želimo odati pomen žrtvama i probudili čovjeka u sebi kako ideje koje su dovele do ovih zločina ne bi ponovo našle mjesto u društvu u kojem živimo - kazao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više