Novosti

Društvo

Istraga ili igra

Tko god bio iza napada na Sjeverni tok i bez obzira na to radilo se o stvarnoj istrazi ili obavještajnim igrama, posljednje objave teško da idu u prilog Kijevu, naročito dok neprestano inzistira na još većoj oružanoj potpori zapada

Large internacionala  jerko

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Prema pisanju zapadnih medija prošlogodišnje napade na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 izvela je proukrajinska skupina. Eksplozije kojima su 26. rujna van funkcije izbačena oba cjevovoda Sjevernog toka 1 te cjevovod A Sjevernog toka 2 podmetnula je grupa sabotera, piše američki The New York Times, pozivajući se na obavještajne podatke dostavljene američkim dužnosnicima. Istovremeno je više njemačkih medija objavilo kako tamošnja istražna tijela također sumnjaju da je napad došao s ukrajinske strane. Navodno su petero muškaraca i jedna žena, od kojih su dvoje bili ronioci, a žena liječnica, koristeći lažne pasoše unajmili jahtu od tvrtke bazirane u Poljskoj, čiji su vlasnici ukrajinski građani. Ured njemačkog javnog tužitelja potvrdio je kako je u siječnju pretražen brod za koji postoji sumnja da je korišten za prijevoz eksploziva. Prema The New York Timesu, američki dužnosnici nemaju dokaza da je u operaciju umiješano političko ili vojno vodstvo Ukrajine. Njemački istražitelji o tome se nisu izjašnjavali, no mogućnost da je sabotažu izvela nezavisna skupina spominje i njemački ministar obrane Boris Pistorius.

"Moramo jasno razlikovati radi li se o ukrajinskoj skupini, da li se to dogodilo po ukrajinskim naređenjima, ili je riječ o proukrajinskoj skupini koja je djelovala bez znanja vlade", rekao je Pistorius. Dodao je da ne treba brzati sa zaključcima, jer po njemu postoji "podjednaka vjerojatnost" da je riječ o "operaciji pod lažnom zastavom" izvedenom "kako bi se okrivila Ukrajina". Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, demantirali su da Ukrajina ima ikakve veze s napadom. Rusija, inače, za uništenje plinovoda krivi Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, a glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov posljednje je izvještaje komentirao riječima da se radi o pokušaju skretanja pažnje. Inače, ugledni američki istraživački novinar Seymour Hersh prošlog je mjeseca objavio kako su sabotažu izvele američke snage i to po naredbi predsjednika Bidena. Tko god bio iza napada na Sjeverni tok, kao i iza upravo objavljenih informacija, te bez obzira na to radilo se o stvarnoj istrazi ili obavještajnim igrama, posljednje objave teško da idu u prilog Kijevu, naročito dok neprestano inzistira na još većoj oružanoj potpori zapada.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više