>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ivan Kontrec Država poput domaćice

Član udruge Franak: Financijski najpismeniji Vladini službenici nisu zauzeli aktivan stav u rješavanju problema sa švicarskim frankom, nego su bili domaćice u pregovorima. Ovakav scenarij odgovara samo bankarskom lobiju

Udruga Franak odlučila je izaći iz radne skupine za pregovore oko rješenja problema dužnika u švicarskim francima i najavila je masovne prosvjede za 25. travnja…

Napustili smo pregovore jer ostali članovi te skupine nisu iskazali ozbiljnost ni stvarnu želju za rješavanjem problema dužnika. Hrvatska narodna banka nije odigrala ulogu regulatora financijskog sustava. Njihovi financijski stručnjaci nisu uspjeli pronaći i dostaviti nam podatke o ‘fizičkoj’ dugoročnoj zaduženosti banaka u CHF-u, financijski profesionalci u bankama nisu uspjeli napraviti nacrt niti jednog rješenja koje bi uključivalo barem jednu točku od pet zahtjeva Udruge Franak. Financijski najpismeniji Vladini službenici nisu zauzeli aktivan stav u rješavanju ovog problema, nego su bili domaćice u pregovorima. Ovakav scenarij odgovara samo bankarskom lobiju.

Je li država, umjesto da samo verbalno proziva, trebala jače pritisnuti banke kako bi pripremile dogovoreni model konverzije kredita u francima?

Država je ta koja može dugoročno i zauvijek riješiti problem zaduženih u švicarcima. Do danas ni Vlada ni HNB, čija je to dužnost, nisu objasnili zaduženima s kunskim kreditima s valutnom klauzulom u euru s promjenjivom kamatnom stopom da su banke kao referentnu kamatnu stopu odabrale onu koja je vrijedila na dan 1. siječnja 2014., a koja je prema presudi Visokog trgovačkog suda ništetna. To je razlog zbog kojeg se 25.000 članova Udruge Franak zalaže da se svi krediti konvertiraju u kunske. Time smo svi na dobitku, a samo banke, koje su i ove godine ostvarile 2,5 milijardi kuna profita dok je cijelo gospodarstvo na samrti, zarađuju nešto manje.

Tražite i ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića?

Kao regulator financijskog sustava HNB je trebao spriječiti pojavu toksičnih kredita ili barem na vrijeme reagirati i zaštititi interese potrošača. To nisu napravili, pa je smjena guvernera nužnost. Možemo samo nagađati o razlozima zbog kojih iz HNB-a nisu Udruzi Franak dostavili odgovore na pitanja kojima bi se, vjerujemo, mogla pobiti HNB-ova tvrdnja o devet milijardi eura za koliko bi se smanjile devizne rezerve ukidanjem valutne klauzule za kredite u francima i eurima ili tri milijarde eura za ukidanje valutne klauzule samo za kredite u francima.

1/1