Novosti

Politika

Presuda s figom u džepu

Vrhovni sud pokušao je naći kompromis i to debelo u korist banaka. Ako ovako ostane, banke će proći skoro potpuno lišo. To nije sudska odluka, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima, kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak

Large aleksic

Goran Aleksić (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Završena je još jedna runda u sudovanju korisnika kredita u švicarskim francima s bankama. Premda ni iskusnim odvjetnicima vičnim ovakvim slučajevima nije lako iščitati što je Vrhovni sud zapravo odlučio, iz reakcija dviju strana jasno je da zadovoljnije mogu biti financijske institucije. Od tri stvari o kojima su suci Građanskog odjela u utorak trebali suditi, nakon cjelodnevne rasprave odlučeno je tek da korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata što je, smatraju valjda suci, trebao biti određeni kompromis između maksimalističkih zahtjeva potrošača i negiranja bilo kakve odgovornosti, što je stav banaka. Jedino je za tu odluku glasala većina sudaca (13 od 20 prisutnih). Prema njoj, potrošač ima pravo "na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koje je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita". Podsjetimo da ukupan trošak konverzije iznosi 7,6 milijardi kuna od čega se na više plaćene rate i manjkovi odnosi tek 1,1 milijardu kuna.

Predstavnik Udruge Franak Goran Aleksić kazao je da je odluka pravno neutemeljena i da je riječ o pokušaju kompromisa prema bankama. "Nije moguće plaćati zatezne kamate na nešto čega nema. Ako nema glavnice duga, onda nema ni zatezne kamate", rekao je Aleksić, najavljujući da će odluka pasti na Ustavnom sudu, a ako ne tamo, onda sigurno na Europskom sudu za ljudska prava. Ocijenio je da se radi o pokušaju kompromisa "i to debelo u korist banaka". "Ako ovako ostane, banke će proći skoro potpuno lišo. To nije sudska odluka, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima kojima će ostaviti novac koji su opljačkali hrvatskim građanima", kazao je Aleksić i upozorio da će potrošači koji su sudski dobili odštete sada morati vratiti razliku bankama.

„Potrošači su vrlo zbunjeni jer ni nakon odluke Vrhovnog suda ne znaju imaju ili nemaju pravo na obeštećenje, dok im zatezne kamate nisu toliko bitne. Ponovno nemamo pravnu sigurnost, morat ćemo ići na lutriju i ishod naših tužbi ovisit će o sastavu sudskog vijeća. Ništa nije riješeno kako treba“, komentirao je Denis Smajo, predstavnik Udruge Potrošač.

Nedovoljnih deset sudaca bilo je za odluku da potrošač "ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita".

Čekaju se novi potezi, pa Ustavni sud, pa Europski sud za ljudska prava, pa tako u krug sve dok ne pomru svi koji su uzeli kredit u toksičnim švicarskim francima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više