Novosti

Društvo

Iz Berlina, s bijesom

Više od 70 tisuća radnika i radnica indijskog javnog prijevozničkog poduzeća Maharashtra u štrajku je još od studenog, kada su se počeli boriti protiv najavljene privatizacije. Podršku radnicima u Indiji poslali su kolege iz Berlinskog akcijskog odbora prometnih radnika

Large internacionala  ivana

(foto Duško Marušić/PIXSELL)

Više od 70 tisuća radnika i radnica indijskog javnog prijevozničkog poduzeća Maharashtra (MSRTC) u štrajku je još od studenog, kada su se počeli boriti protiv najavljene privatizacije. Radi se o jednom od najvećih međugradskih autobusnih prijevoznika u saveznoj državi Maharashtra, a trenutni štrajk najduži je štrajk javnih prijevoznika ikada u zemlji. Radnici se mjesecima odupiru represiji uprave, sudova i sindikata, koji su više puta proglašavali njihovu akciju nezakonitom. Ovih su dana podršku radnicima poslali iz Berlinskog akcijskog odbora prometnih radnika, iz kojeg izražavaju solidarnost sa štrajkom svojih kolega u Indiji.

"Svesrdno podržavamo vašu borbu. Duboko smo ožalošćeni desecima samoubojstava među vašim kolegama i želimo izraziti suosjećanje i solidarnost s vama i ožalošćenima. Oni su, poput vaših 350 kolega koji su umrli od Covida-19, žrtve nemilosrdnog profiterstva prijevozničke tvrtke i vlade. Kao europski vozači autobusa možemo vam puno toga reći o pogubnim učincima privatizacije u javnom sektoru. Prije više od 20 godina EU je odlučila privatizirati lokalni i međugradski prijevoz i otada se prijevozničke tvrtke, koje su ranije imale relativno dobre plaće i uvjete rada za transportne radnike, natječu na štetu radnika", stoji u pismu podrške berlinskih radnika. U pismu osuđuju i uhićenja radnika koji štrajkaju, a dijele i osjećaj bijesa i frustracije zbog sindikata koji čine sve što mogu kako bi radnička akcija bila što manjeg opsega. "Najveći strah im je da bismo se mi radnici mogli udružiti preko različitih tvrtki i regionalnih granica. Mi radnici moramo braniti svoje živote i zdravlje i zdravlje svojih najmilijih od združenih snaga uprava, sindikata, vlada i pseudo-ljevičara", zaključuju u pismu.

Nedavno je i u Londonu održan 48-satni štrajk vozača autobusa, koji je doveo do otkazivanja usluga na više od dvadeset linija u gradu. Vozači koji rade za Arrivu odbili su novi ugovor, ocijenivši ponuđene plaće preniskima za inflacijsko doba, a iz Arrive su im poručili da su "nevjerojatno razočarani nepotrebnom industrijskom akcijom". Među štrajkačima je i ovoga puta odjekivala pjesma "Bus drivers anthem", koju je tijekom vala štrajkova prije sedam godina snimio londonski vozač poznat kao Mikey Bashment. U pjesmi Bashment poziva na zajedništvo radnika kojima ni sindikati ne znaju i/ili ne žele pomoći, i koji samo ujedinjeni mogu stati na kraj vladavini prava po principu "sve za šefove" i "samo za šefove".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više