Novosti

Društvo

Iz MUP-a nema odgovora

Umjesto da informiraju javnost, u MUP-u su očito uvjereni da informacije u vezi ubojstva Mihaele Berak i funkcioniranja policijskog sustava nisu dužni dati

Large intrigator dragan

Osječki studenti odali su počast Mihaeli Berak (foto Borna Jakšić/PIXSELL)

Rezultati istrage ubojstva studentice Mihaele Berak 20. rujna u Osijeku, za koje tužiteljstvo tereti 27-godišnjeg policajca Marka Smažila, i dalje su nepoznati javnosti. Poznato je tek da je Policijska uprava osječko-baranjska, službeno dan nakon zločina, utvrdila da se radilo o pucnju iz nehaja prilikom nemarnog rukovanja oružjem. Sumnja javnosti u zataškavanje slučaja pojačana je i zbog verzije o samoubojstvu o kojem je govorio Smažil. On je, kako su prenijeli mediji, sat vremena nakon ubojstva nazvao 112 i na taj broj, a ne policiji, prijavio da se Berak ubila. I to bi ukratko bilo to.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je navode o mogućem policijskom zataškavanju. S njim je suglasan Sindikat policijskih službenika, koji je naveo da je "možda postojala nespretna komunikacija u početku".

Nema sumnje da je osječki slučaj potaknuo pitanje funkcioniranja policijskog sustava i načina kontrole odabira policijskih službenika kako se osobe patoloških profila ne bi provukle u policijske redove. O nedjelotvornosti sustava detekcije problematičnih kadrova Novosti su već pisale povodom tragičnog događaja. Dodatno smo se, pozvavši se na zakonsko pravo na pristup informacijama, 25. rujna pismeno obratili i MUP-ovoj službi za odnose s javnošću i postavili pitanja u tom smjeru, ali odgovor do danas nismo dobili. Čak ni one na općenita pitanja, recimo koliki je broj policajaca ukupno udaljen iz službe u protekle tri godine zbog povrede discipline i drugih akata iz policijskih pravilnika, ili koliki broj kandidata u prosjeku dobije ocjenu o nesposobnosti obavljanja poslova policijskog službenika i kakve probleme pritom Zdravstvena komisija MUP-a uglavnom detektira.

Voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću Jelena Bikić obavijestila nas je pisanim putem da naš upit u ministarstvu ne smatraju zahtjevom za pristup informacijama jer, eto, tražimo od njih dodatan trud, objašnjenja, odgovore na pitanja, da izrađuju i stvaraju nove informacije i analize... Napisala je i da će naš "upit tretirati kao medijski". Zatim smo 29. rujna poslali prošireni upit, tražeći primjerice na koja konkretna pitanja na psihologijskom testiranju moraju odgovoriti budući policijski kadrovi, pozvavši se ovaj put na Zakon o medijima, ali uzalud. Umjesto da informiraju javnost, u MUP-u su uvjereni da ove informacije nisu dužni dati.

U Osijeku je za to vrijeme već dvaput održano javno okupljanje u organizaciji neformalne građanske inicijative Kava za ženska prava, sa zahtjevom da se policija očituje u kojoj je fazi istraga u vezi ubojstva Mihaele Berak i da preuzme odgovornost za osjećaj nesigurnosti među građanima.

- Ta i mnoga druga pitanja prilikom prijavljivanja okupljanja poslali smo mailom na osječku policijsku upravu. No jedini odgovor bio je onaj automatski: da su zaprimili naš mail i da će odgovoriti u najkraćem roku. Treba ih pritiskati jer su te institucije jako zatvorene, kao da čekaju da nekoga prođe volja da više išta propitkuje. Zvali smo župana i gradonačelnika na naš skup, nitko se nije odazvao - kazala je za Novosti Maja Celing Celić, jedna od organizatorica.

Sanja Kastratović, također iz ove inicijative, osvrnula se i na prijedlog uvođenja femicida kao zasebnog kaznenog djela, koje zakonodavac kani definirati kao ubojstvo bliske ženske osobe.

- Femicid je ubojstvo ženske osobe zato što je žena. Mihaela bi bila živa da je bila muško. Ubijena je zato što je bila žena, a ne jer je bila bliska nekome ili ne - kaže Kastratović za Novosti.

Idući prosvjed planiran je za 20. studeni, kada će biti obilježeno već dva mjeseca od tragičnog događaja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više