Novosti

Politika

Izbjeglice na licitaciji

Pred same novogodišnje praznike oglasi u dnevnim novinama u kojima se stanovi u Beogradu nude po vrlo povoljnim cijenama zaintrigirali su kupce i javnost. No ispostavilo se da se radi o stanovima u kojima su već 25 godina smještene 54 izbjegličke porodice iz Hrvatske i Bosne

Fc0h9c1x5ayq7qy47gof0v63781

Novi Beograd (foto Wikipedia)

Pred same novogodišnje praznike oglasi u dnevnim novinama u kojima se stanovi u Beogradu prodaju po vrlo povoljnim cijenama zaintrigirali su kupce i javnost. No već nakon nekoliko dana ispostavilo se da se radi o stanovima u vlasništvu Diposa, odnosno Republičke direkcije za imovinu, a u kojima su već 25 godina smještene 54 izbjegličke porodice iz Hrvatske i Bosne, od kojih su mnoge za prodaju stanova u kojima žive saznale upravo putem novina. Ako žele da otkupe stanove veličine između 50 i 70 kvadrata, čija se cijena kreće između 70.000 i 85.000 eura, do 10. siječnja moraju uplatiti deset posto navedene cijene.

- Stanovi se prodaju na licitaciji. Ako naša ponuda prođe i sakupimo od 7000 do 8500 evra po stanu, u narednih 15 dana moramo da otplatimo ostatak novca, preko 75.000 evra. U slučaju da ne skupimo ukupnu sumu, propada nam depozit - kaže u beogradskim medijima Predrag, jedan od 200 izbjeglica, koji od svoje desete godine živi u jednom od tih stanova.

Sadašnji stanari govore kako su za navedene stanove plaćali nemalu mjesečnu zakupninu od 150 eura, što se nakupilo u finu svotu za sve te godine, ali im se ona ne uračunava u depozit.

- Pričali su nam da ako se ti stanovi ikada budu prodavali, da ćemo imati prvenstvo otkupa. Međutim, obavijestili su nas tri dana pred Novu godinu, tokom praznika, kada ništa ne radi. Kako sada da sakupimo novac u tako kratkom roku? - pitaju se stanari ovog izbjegličkog naselja, koji su za ovaj problem zatražili pomoć na mnogobrojnim adresama.

Budući da je natječaj za prodaju nekretnina u završnoj fazi, najvjerojatniji ishod ove priče bit će taj da će većina ovih porodica nakon 25 godina usred zime biti prinuđena promijeniti mjesto boravka i prebivališta. Ili će vlasti u Srbiji ipak shvatiti da se tako ne smije postupati s ljudima koji su prošli gorka izbjeglička iskustva. Jedina nada su izbjegličke organizacije, koje već poduzimaju korake da vlasti zaustave ovu sramotu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više