Novosti

Kronika

Izložba, biciklijada, druženje …

Krajem jula održano više događanja u Glini u okviru projekta Documente, SNV-a, Suncokreta i ADRA-e pod nazivom "Zajedno za obnovu i izgradnju povjerenja"

Mještani Gline, pogotovo oni mlađi, mogli su 27. i 28. jula pratiti ili se uključiti u neka od događanja - izložbu fotografija, biciklijadu ili radionicu u okviru projekta "Zajedno za obnovu i izgradnju povjerenja". Projekt su organizirale Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće i udruženja Suncokret iz Gvozd uz podršku nizozemske ambasade u Hrvatskoj te organizacije ADRA.

Kod Banijske kuće 27. jula uvečer otvorena je izložba fotografija "Stojanove nove čizme" koje je snimila aktivistica SNV-a Dajana Žarković u okviru akcije "Banija je naša kuća". Izložbu čini 16 fotografija nastalih u razrušenim selima glinskog područja za koje je popratne tekstove napisala Aneta Vladimirov, voditeljica odjela kulture u SNV-u, uz suradnju historičara iz Arhiva Srba u Hrvatskoj Igora Mrkalja te stručnog suradnika Jovice Drobnjaka.

- Nastojala sam svojim fotografijama svjedočiti o onom što se događalo nakon potresa, posebno podjelu pomoći - rekla je za Novosti Dajana Žarković, koordinatorica projekta "Od vrata do vrata" koji se obavlja u okviru Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a.

- Ideja o organizaciji izložbe javila se i prije ovog projekta, kad su ljudi iz SNV-a vidjeli što sam snimila i predložili da se napravi izložba. Onda sam na jednoj od komemoracija u Glini upoznala Vesnu Teršelič, pa je ta izložba uklopljena u projekt - rekla je Dajana, koja je bila zadovoljna interesom Glinjana i gostiju na otvorenju. Izložba se postavlja i 29. jula na komemoraciji žrtvama ustaškog masakra u Glini te na Susretima na Baniji u Malom Gradcu 31. jula, a za jesen je predviđeno i njeno gostovanje u Zagrebu.

Dan kasnije osam učesnika biciklijade prešlo je 2,6 kilometara dug put od Gline do Majskih Poljana, gdje je održana i radionica "Protresimo potres zajedno" na kojoj su ekologinja Jovana Matijević i profesorica hrvatskog jezika Ljerka Iharoš, zajedno s djecom, upriličile kazališnu predstavu za publiku u kojoj je od 30-ak prisutnih bilo mnogo više odraslih nego djece.

U izjavi za Novosti voditeljica Documente Vesna Teršelič, izrazila je zadovoljstvo odazivom i interesom za događaje.

- Cilj projekta je da zajedničkim snagama potaknemo obnovu i razvoja ovog područja, jer obnova ide sporo, a o razvoju se ne priča. Želimo potaknuti i korištenje lokalne povijesti o kojoj se premalo zna, bilo o tragičnim događajima koji su se tu zbili, ali i o nizu poznatih imena stvaralaca i znanstvenika koji su odavde rodom. Osim stvaranja podloge za obrazovne programe, želimo raditi i na razvoju održivog turizma čime bi se doprinijelo ulaganju u ekonomsku i socijalnu obnovu kraja obilježenog ratnim razaranjima i podjelama iz 20. stoljeća, a od čega bi koristi imali stanovnici ovih krajeva - rekla je Vesna Teršelič i dodala da bi se takav projekt ubuduće mogao organizirati i u drugim mjestima. Napomenimo i da je događajima prisustvovala i zamjenica župana Sisačko moslavačka županije Mirjana Oluić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više