>

novosti logo

Jasenovac – montaža

Nakon što je njemački Deutsche Welle prikazao reportažu o nijekanju ubilačkog karaktera Jasenovaca, ambasador u Berlinu Ranko Vilović protestirao je kod glavne urednice, a reportaža je u hrvatskoj verziji kraćenjem cenzurirana

Za priču oko nijekanja ubilačkog karaktera logora smrti Jasenovac s omanjim zakašnjenjem zainteresirao se njemački Deutsche Welle (DW), da bi stvar, kako doznajemo, završila protestom hrvatskog ambasadora u Berlinu i nakon toga znatnim kraćenjem reportaže na DW-ovom hrvatskom desku.

Reportažu posvećenu Jasenovcu radio je DW-ov reporter Paul Tutsek, s velikim iskustvom širom regije i razumijevanjem političkog konteksta. Reportaža o Jasenovcu snimljena je za emisiju ‘Europe in Focus’, a Tutsek joj je pristupio kroz priču židovske zajednice u Hrvatskoj sa Slavkom Goldsteinom kao protagonistom. Uključivala je i posjet obilježavanju Jom Hašoe uz komentar Ognjena Krausa iz Židovske općine Zagreb, dok se kao antagonist pojavio Igor Vukić iz notornog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje negira ustaške zločine nad Srbima, Židovima i Romima i umjesto toga tvrdi da su partizani i komunisti nakon 1945. u Jasenovcu masovno ubijali Hrvate. DW je, kako smo doznali, za sugovornika tražio i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, ali ovog tada nije bilo u Zagrebu. Na sugestiju samog Igora Vukića, DW-ov reporter Tutsek je snimio i prosvjed protiv imena Trga maršala Tita u Zagrebu, koji svake godine organizira desničarska inicijativa Krug za trg.

Vukić je u reportaži mrtav-hladan izjavio da je najviše ‘tisuću ljudi preminulo u Jasenovcu od svih mogućih razloga’. Do manjeg problema za ekipu DW-a došlo je u Javnoj ustanovi u Jasenovcu, gdje je redar gotovo spriječio već odobreno snimanje i gdje se ravnateljica Nataša Jovičić osobno ukazala nakon što joj je razočarani Goldstein poslao svoju osobnu iskaznicu putem redara. Tamo je Tutsek snimio i pravu malu dramu, jer je toga dana Jasenovac pohodila grupa muškaraca iz okolice Novske koja je provocirala Goldsteina i položila svijeću s natpisom ‘od 1941. do 1951.’ Kako je na taj dan bila zakazana (pa kasnije ipak otkazana) komemoracija za žrtve tobožnjeg poslijeratnog komunističkog logora Jasenovac, o kojem fantaziraju Vukić i njegovo društvo, pojavila su se i dva para odjevena u HOS-ove majice i kape, s pripadajućim natpisom ‘Za dom spremni’. Među njima je bila i osoba s tetovažom u obliku ustaškog ‘U’.

No pravi šou je počeo tek nakon što je petominutna reportaža emitirana. DW-u se javio hrvatski ambasador u Njemačkoj Ranko Vilović i tražio razgovor s glavnom urednicom, protestirajući zbog toga što se ‘HDZ spominje u kontekstu prosvjeda protiv Trga maršala Tita’. Osim što je neobično da ambasador reagira u obranu jedne stranke, Vilovića su mogli malo bolje brifirati, pa mu objasniti da je na prosvjedu govorio predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a ‘Dr. Franjo Tuđman’ Milan Kovač, koji je najavio da će micanje Titovog imena s trga biti jedan od uvjeta za preslagivanje u Gradu Zagrebu. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Ante Beljo također je govorio na skupu, a za micanje Titovog imena založio se nedavno i ministar Hasanbegović.

Međutim, ni to nije bio kraj priče, jer DW-ov desk za program na hrvatskom jeziku nije emitirao originalnu Tutsekovu reportažu u njezinom punom trajanju. Skratili su je tako da su izbacili negatora ustaških zločina u Jasenovcu Igora Vukića i kompletni desničarski prosvjed na Trgu maršala Tita, čime je reportaža pala na neke četiri minute trajanja. Time je izvršena jedna bizarna cenzura u kojoj je brisan i HDZ koji se blamira, ali i NDH nostalgičar Vukić, koji pri punoj svijesti ponosno govori o ‘pravom karakteru’ Jasenovca. Izbačen je i mladi proustaški par koji se pojavljuje na kraju reportaže u Jasenovcu.

1/1