Novosti

Društvo

Jerusalem Post izbrisao revizionistički članak o Jasenovcu

Na obrisani tekst objavljen u rubrici "komentari čitatelja" lažnog autora Davida Goldmana u Jerusalem Postu reagirala je i Javna ustanova Spomen područje Jasenovac

Large jasenovac

Jerusalem post je izbrisao sa svojih stranica "komentar čitatelja" i fana teza profesionalnog ustaškog revizionista Igora Vukića, izvjesnog Davida Goldmana te objavio odgovor beogradskog Muzeja žrtava genocida u kojem su izrazili čuđenje i uputili javni protest tim novinama zbog iznesenih lažnih tvrdnji "o jednom od najmonstruoznijih stratišta u cijeloj Europi tijekom Drugog svjetskog rata" te ističu da se autor bez ikakvih stručnih kvalifikacija i potpuno nepoznat međunarodnoj znanstvenoj zajednici uključio u raspravu o iskrivljavanju Holokausta, donosi Antifašistički vjesnik uz napomenu da je čak i Vukić - koji je prije toga na svom Facebook profilu tri puta prenio njegov članak - shvatio da je židovski aktivisti i "Nazi hunter" David Goldman "izmišljeni identitet".

Antifašistički vjesnik navodi da su hrvatski portali objavili prijevod teksta bez rezerve i provjere lažnih citata, posebno onih stavljenih u usta povjesničaru Ivi Goldsteinu kao i da navedene brojke od 2000 do 4500 žrtava Jasenovca prolaze kao istina samo na Kamenjaru i Narodu.hr.

U vezi ovog pamfleta nepoznatog autora u srijedu se oglasila i Javna ustanova Spomen područja Jasenovac čiju reakciju u cijelosti prenosimo:

"Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem izražava svoje duboko neslaganje sa stavovima autora Davida Goldmana, iznesenim u članku objavljenom u listu Jerusalem Post. Na internetskoj stranici izraelskog dnevnog lista Jerusalem Post 14. kolovoza 2021. objavljen je članak autora Davida Goldmana pod nazivom 'Ovo sramotno ruganje holokaustu mora odmah prestati' (eng. This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop now). U sljedećim danima tekst su prenijeli i neki mediji iz Hrvatske i susjednih zemalja, a stavovi autora izneseni u tekstu izazvali su reakcije zainteresirane javnosti. Nakon ovih reakcija, tekst više nije dostupan na internetskoj stranici Jerusalem Posta.

David Goldman misteriozni je autor članka koji se predstavlja kao slobodni novinar iz Adelaidea u Australiji, voditelj internetske stranice thegoldmanreport.org, posvećene 'razotkrivanju nacističkih kolaboracionista i neonacista u Australiji'. Stručnoj javnosti je do sada bio nepoznat, a na internetskoj stranici medium.com moguće je pronaći njegov tekst objavljen 17. srpnja 2021., osebujnog naslova 'Kako liberalne elite i ratni kriminalci uništavaju povijest holokausta' (eng. How liberal elites and war criminals are destroying the history of the Holocaust).

U oba navedena članka autor donosi niz netočnih informacija na osnovu kojih donosi pogrešne zaključke. Očito je nepoznavanje teme o kojoj piše, a zaključke donosi na osnovi neznanstvenih izvora. U čudnom izokretanju činjenica, Goldman u svojim tekstovima optužuje pojedince i ustanove za 'ruganje holokaustu', a na kraju je upravo on taj koji dovodi u pitanje žrtve te se na taj način ruga žrtvama. Tako su se na meti njegovih napada našli povjesničari Ivo Goldstein i Rory Yeomans, te ustanove koje brinu o čuvanju sjećanja na žrtve holokausta kao što su Memorijalni centar Yad Vashem iz Jeruzalema te US Holocaust Memorial Museum iz Washingtona.

Indirektno je prozvano i Spomen područje Jasenovac zbog pitanja broja žrtava ubijenih u ustaškom logoru Jasenovac.

Zato će Spomen područje Jasenovac još jednom iskoristiti ovu priliku kako bi podsjetilo javnost na povijesne činjenice. Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske u travnju 1941. godine, donesene su zakonske odredbe o rasnoj pripadnosti koje su se odnosile protiv Židova i Roma te diskriminatorne odredbe protiv Srba. Osnivanjem koncentracijskih logora, a prvenstveno logora Jasenovac u kolovozu 1941. godine, pripadnici ove tri etničke skupine deportirani su prema logorima, gdje je izvršen genocid nad Srbima i Romima, holokaust nad Židovima te zločini protiv čovječnosti protiv drugih zatočenika koji su deportirani u logore iz razloga što se nisu slagali s politikom ustaškog režima. Uz to, dogodili su se brojni masakri civilnog stanovništva, pretežno Srba, na teritoriju tadašnje NDH.

Dužnost i obaveza Spomen područja Jasenovac je da kroz svoju muzeološku, obrazovnu, izdavačku te komemorativnu djelatnost čuva sjećanje na žrtve. To će nastaviti raditi i dalje s partnerima i suradnicima iz Hrvatske i inozemstva. Sastavni dio djelatnosti je nastavak rada na projektu Poimeničnog popisa žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941. – 1945., čiji je cilj da imena žrtava ne budu prepuštena zaboravu, a isto tako da se stručnim i znanstvenim pristupom stane na kraj bilo kakvom preuveličavanju ili umanjivanju strašnih zločina holokausta i genocida koje su ustaše počinili u logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata."

Na sporni tekst reagirao je i Goldstein koji je prije dva dana za Večernji list kazao kako se radi o hrpi besmislica i laži, kao i uvreda na njegov račun. „Goldman nije objavio tekst u Jerusalem Postu, već samo pismo čitatelja. Meni i drugim informiranim ljudima iz struke taj je čovjek posve nepoznat. On ništa o tome što piše ne zna i ne znam je li toga svjestan ili nije. Netko mu je dostavio posve isfabricirane činjenice. Radi se o diskusiji koja se vodi zadnjih nekoliko godina o tome kako dokazati točan broj žrtava u Jasenovcu. Radikalna revizionistička i proustaška desnica tvrdi da to valja učiniti iskopavanjem leševa, što je besmislica, i ja to dokazujem na mnogo mjesta u mojoj knjizi 'Jasenovac' iz 2018. godine.

Goldstein objašnjava kako je u TV-emisiji Nedjeljom u 2 iznio tezu da su leševi uništavani i spravom za mljevenje kostiju što su nacisti radili u logorima u sklopu općepoznate "Akcije 1005", a ustaše su, to nije nikakva tajna, i u tom pogledu usko surađivali s nacistima. Goldman ponavlja tezu hrvatske radikalne desnice da je popis žrtava koji postoji u Jasenovcu od 83.145 stradalih u Jasenovcu, govori o "navodnim žrtvama". Tvrdi da Yad Vashem i US Holocaust Memorial desetljećima šute o tome, što je laž, jer ova dva muzeja apsolutno podržavaju ono što i kako rade jasenovački kustosi već dugi niz godina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više