Novosti

Politika

Kako ubiti ideologiju?

Pripadnici Hamasa, kao ni druge radikalne arapske grupe, nisu borci za slobodu nego teroristi, ali se njihova ideologija ne može ubijati tako da ubijaš ljude, jedna je od poruka upućenih s Privrednikove tribine "Izrael i Palestina – tragedija koja teče"

Large tri1

Ivo Goldstein, Jerko Bakotin i Saša Kosanović (foto Nenad Jovanović)

Pripadnici Hamasa, kao ni druge radikalne arapske grupe, nisu borci za slobodu nego teroristi, ali se njihova ideologija ne može ubijati tako da ubijaš ljude, jedna je od poruka upućenih s tribine "Izrael i Palestina – tragedija koja teče" održane 31. oktobra u dvorani Privrednika u Zagrebu na kojoj su govorili historičar Ivo Goldstein i novinar Novosti Jerko Bakotin.

- Upad hamasovaca u Izrael rezultat je sigurnosnih propusta i podcjenjivanja Hamasa - rekao je Bakotin i podsjetio na sukobe Židova i Arapa, ideju o dvije države te da je nakon prvog izraelsko-arapskog rata bilo prognano 300.000 Palestinaca.

- Od 10.000 pobijenih Palestinaca u Gazi 90 posto je civila, uz 3.000 djece. Može li se ubijati ideologija da tako ubijaš ljude? Hamasovci su religiozni i fanatični, ali pogonsko grivo su im potezi Izraela, države u čijoj vladi sjede ljudi kojima životi ne znače ništa. Jedini način da Izrael bude siguran jeste uspostava palestinske države - rekao je Bakotin, ističući osude vladajuće politike iz samog Izraela.

S tribine u Privrednikom domu o stanju na Bliskom Istoku (Foto: Nenad Jovanović)

- Hamasovci su teroristi, a ne borci za slobodu, a sve je počelo 1948. kad su Izrael napale arapske države - ustvrdio je Goldstein, uz tezu da je rezolucija UN-a 242 iz 1967. godine značila putokaz do mira - povlačenje Izraela s okupiranih teritorija uz garantiranje sigurnosti i prekid poziva na rat. Naveo je da je aktualni rat "počeo baš kad je trebao biti sklopljen sporazum Izraela i Saudijske Arabije što bi osnažilo stabilnost u regiji". Smatra da je arapski terorizam krvoločniji od židovskog.

- Od 1948. do 1978. iz arapskih zemalja prognano je 950.000 Židova od kojih je 650.000 stiglo u Izrael. U Izraelu su punopravni građani i Arapi kojih je 20 posto. Ali Hamas za svoju djecu ne daje ni koliko je crno pod noktom jer ih je niz godina slao u samoubilačke napade. Svoje vojne efektive postavljaju kod vrtića i škola, a pri upadu u Izrael po kibucima su ciljano ubijali žene i djecu, rekao je Goldstein te ustvrdio da je u Gazi sada oko 2.000 ratnih zločinaca iz Hamasa. Tribina je uz žustru diskusiju prošla mirno osim kratke svađe među pojedincima iz publike.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više