>

novosti logo

Još malo pa nestalo

Super-akcija tijekom 2015. godine: za naručenih 30 emitiranja spotova unutar 30 dana – pet dodatnih emitiranja po pet kuna. Tako glasi super-ponuda radijskog oglašavanja istaknuta u HRT-ovom paket-cjeniku promidžbenih usluga za ovu godinu, koji je prihvaćen sredinom prosinca 2014.

U sjeni burne sjednice Nadzornog odbora HRT-a, na kojoj je odlučeno da RTV pretplata ostaje 80 kuna, taj je cjenik promidžbenih usluga i dodatnih prisavskih prihoda u javnosti prošao potpuno nezapaženo. No i u tom se dokumentu, napisanom na 66 stranica i s potpisom glavnog ravnatelja Gorana Radmana, kriju zanimljive pojedinosti na temelju kojih se može zaključiti da, iako svi HRT-u plaćamo jednaku pretplatu, oglašivači ne plaćaju jednako, nego ovisno o tome obraćaju li se stanovnicima Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Dubrovnika ili Knina. Naravno, riječ je o radijskom oglašavanju, u kojem se ponajbolje zrcale regionalne razlike, na temelju čega HRT očekuje različiti dodatni profit, pogotovu u super-akciji emitiranja radijskih spotova.

Konkretno, za emitiranje jednominutne reklamne poruke u špici programa zagrebačkog Radija Sljeme oglašivač će platiti 980 kuna, za istu poruku na HRT-ovom Radiju Rijeka cijena je 770 kuna, Radio Split će naplaćivati 480 kuna, Dubrovnik 420 kuna; u donjem dijelu cjenovne tablice su lokalni HRT-ovi centri u Puli i Osijeku sa 280 kuna, Zadar sa 245 i, uvjerljivo na začelju, Knin sa 210 kuna za minutu radijskog oglašavanja. Drugim riječima, oglašivač će svoju jedinstvenu poruku o ‘nevjerojatnim sniženjima’ u lancu svojih trgovačkih centara diljem Hrvatske plaćati različito u HRT-ovim regionalnim centrima, u kojima svi plaćaju jedinstvenu RTV pretplatu od 80 kuna. S druge strane, objašnjenja o manjoj slušanosti lokalnih radija i nisu pretjerano uvjerljiva, jer su u lokalnim zajednicama često slušaniji od Prvog programa Hrvatskog radija, gdje minuta oglašavanja stoji 1.085 kuna. U prijevodu: ista poruka iz Zagreba pet je puta skuplja od one iz Knina.

1/1